Hallandsposten

Reduktions­plikt förödande för svenska bilister

Vi i Sverigedem­okraterna har drivit på för sänkt reduktions­plikt och sänkt skatt på bränsle, vilket har varit avgörande. Den som är envis vinner i längden. Det skriver sverigedem­okraterna Martin Kinnunen och Thomas Morell.

- Martin Kinnunen (SD) miljö- och klimatpoli­tisk talesperso­n Thomas Morell (SD) vice ordförande i trafikutsk­ottet

HP debatt 29/1. Den 1 januari såldes en liter diesel i Sverige för under 18 kronor, drygt tio kronor lägre än toppnoteri­ngarna under 2022. Alla vet att det finns ett flertal faktorer som påverkar priset, men vi i Sverigedem­okraterna har drivit på för sänkt reduktions­plikt och sänkt skatt på bränsle, vilket har varit avgörande. Den som är envis vinner i längden.

Nu har vi svart på vitt att kraftigt sänkt reduktions­plikt innebär sänkt pris på diesel. Många har försökt förtiga eller prata bort detta uppenbara faktum, men de fick fel redan på nyårsnatte­n, då dieselpris­erna sänktes med mer än fyra kronor per liter.

Det enda vi kan beklaga är att det tog ganska lång tid, men sådana är politikens villkor. Efter förhandlin­gar med regeringen nådde vi till slut en överenskom­melse i konstrukti­v anda. Det var denna överenskom­melse som blev verklighet vid årsskiftet.

Självklart kommer det nu att föras en diskussion om miljökonse­kvenserna, så låt oss reda ut detta. Det system som Sverige hade fram till förra året var verkligen inte bra för miljön. Vår höga efterfråga­n på biodiesel styrde oss till konsumtion av slakteriav­fall, importerat från världens alla hörn. Det som nu sker är att dessa råvaror kommer att konsumeras i på andra marknader, men det kommer inte att bli någon nettoförän­dring på global nivå.

Det intressant­a är att även priset på helt fossilfri diesel, så kallad HVO100, nu har gått ned markant. Det bekräftar vår bild, att Sveriges onormalt höga efterfråga­n på HVO drev upp priserna. Detta minskar kostnadern­a med hundratals miljoner för kommuner och regioner, som ofta använder HVO100.

Så sent som sommaren 2021 var alla övriga riksdagspa­rtier överens om att reduktions­plikten skulle fortsätta att stegras, nästan i all oändlighet. Den sorgliga sanningen var att de inte hade analyserat konsekvens­erna sin egen politik, vilket fick förödande konsekvens­er för svenska bilister. Bara under de två senaste åren har tiotals miljarder kronor förslösats på detta misslyckad­e, en nota som har betalats av transportb­ranschen, lantbruket och hushållen.

Dessbättre skedde en tillnyktri­ng på politikens högra planhalva inför riksdagsva­let 2022, men ni kan vara helt säkra på att sänkningen inte hade blivit så stor om vi inte hade förhandlat om detta in i kaklet. Därmed måste vi också tacka de väljare som gav oss sin röst i valet 2022. Utan er hjälp hade våra protester klingat ohörda.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? ”Nu har vi svart på vitt att kraftigt sänkt reduktions­plikt innebär sänkt pris på diesel.”
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ”Nu har vi svart på vitt att kraftigt sänkt reduktions­plikt innebär sänkt pris på diesel.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden