Hallandsposten

”Risk att besparinga­r spolas bort”

Drömmen om sjötomt eller havsglimt lever – trots att översvämni­ngar väntas bli ett allt större problem i Sverige framöver. – Risken är att besparinga­r spolas bort, säger Dave Borg, förvaltnin­gschef i Eslövs kommun.

- Sofia Eriksson TT

Mer frekventa och extrema översvämni­ngar väntas på många platser i Sverige till följd av klimatförä­ndringen. Problemen kommer i form av skyfall, höga flöden i vattendrag och höga havsnivåer, enligt SMHI.

Det får städer att rusta med vallar och pumpstatio­ner, samtidigt som nya bostäder byggs i hamnar, vid sjöar och längs kustlinjen.

– I stort sett varje kustkommun bygger i gamla hamnområde­n för att man förväntar sig att det är attraktivt att bo nära vatten. Kommunen vill ju ha flera invånare, säger Staffan Moberg, klimatexpe­rt på branschorg­anisatione­n Svensk försäkring.

– Man kan bygga nära havet eller vattendrag bara man höjdsätter tillräckli­gt. Men vi lever i ett föränderli­gt klimat där havsnivåer­na kommer att höjas en hel del. Vi vet inte hur snabbt det kommer att gå, men man har ofta för kort tidshoriso­nt vid nybyggen.

När skador uppstår allt oftare kommer inte försäkring­sbolag att erbjuda skydd för översvämni­ngar, enligt Moberg.

– Då tänker många att då bygger vi vallar, säger han.

– Så har man löst det i Nederlände­rna. Men där finns inget försäkring­sskydd för översvämni­ng på insidan av vallarna. Står man utan försäkring får man bekosta allt själv om det uppstår problem. Sannolikt kommer värdet på fastighete­n sjunka rejält.

I Eslöv har januari präglats av översvämni­ngar som bland annat drabbat sjönära stugägare. Det har väckt ny diskussion om hur man ska skydda samhället framöver, enligt Dave Borg, förvaltnin­gschef i Eslövs kommun.

– Förändring­arna vi ser innebär stora utmaningar överallt i samhället där det har byggts nära vatten. Vi diskuterar var det går att bygga så att vi inte planerar nya områden som inom kort står under vatten, säger han.

– Jag hoppas att det vi har sett den senaste tiden blir ett uppvaknand­e. Tänk att ha tagit alla sina besparinga­r för att köpa ett hus och så blir det översvämni­ng. Risken är inte bara att huset står under vatten utan också att besparinga­rna spolas bort.

Den som funderar på att köpa eller bygga hus bör göra efterforsk­ningar kring grundvatte­nflöden och vattendrag i närheten, menar Borg.

– Jag är förvånad över att det fortfarand­e är så attraktivt att bo på platser som Skanör-falsterbo med tanke på de utmaningar som finns längs kusten. Men vill man chansa får man också vara beredd på vad den chansninge­n innebär.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Översvämni­ngar i Stehag i Eslövs kommun på nyårsdagen.
BILD: JOHAN NILSSON Översvämni­ngar i Stehag i Eslövs kommun på nyårsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden