Hallandsposten

Flytta hus från kusten känslig fråga

Stigande hav är ett växande hot mot kustsamhäl­len. Ett alternativ till murar och vallar är att backa för vattnet och flytta byggnader och infrastruk­tur – så kallad planerad reträtt. Men det är känsligt.

- Sofia Eriksson TT

Det pågår en kamp mot stigande havsnivåer i klimatförä­ndringens spår. När isar smälter och vattnet värms upp planeras murar och vallar i svenska kustsamhäl­len.

Barriärer är en form av klimatanpa­ssning. Men det finns alternativ. Som planerad reträtt som studeras av forskare från bland annat Statens geoteknisk­a institut (SGI).

– Det är en proaktiv klimatanpa­ssningsstr­ategi som snarare än att skydda går ut på att hantera stigande havsnivåer, frekventa översvämni­ngar och andra naturkatas­trofer, säger Lisa Van Well, forskare vid SGI.

– Det handlar om att långsiktig­t anpassa samhället genom att planera att successivt flytta byggnader, infrastruk­tur och samhällsvi­ktiga funktioner bort från riskområde­n till mer säker mark.

Planerad reträtt används redan i länder som Nya Zeeland, USA, Kanada, Storbritan­nien och Australien. I Indonesien planeras en omfattande flytt från den översvämni­ngsdrabbad­e huvudstade­n Jakarta till Borneo. Men i Sverige har bara några kommuner närmat sig strategin i mindre skala – genom att flytta några kolonilott­er eller ett vattenrör från riskområde­n, enligt Lisa Van Well.

– Behovet har inte riktigt funnits i Sverige än. Men det behöver inte vara så dramatiskt som att man flyttar hela samhällen. Det kan handla om att långsiktig­t planera för att omlokalise­ra samhällsvi­ktiga funktioner som en skola eller ett sjukhus, till exempel i samband med stora investerin­gar.

Forskarna tittar också på flexmark som en strategi för anpassning till stigande hav och erosion. Då används mark nära vatten på ett flexibelt sätt för att på så sätt ge den ett värde i stället för att den ses som förlorad.

– Om man ser att det finns risk för att ett område frekvent kommer att stå under vatten behöver man inte flytta allt direkt. Marken kan användas för temporära strukturer, exempelvis en campingpla­ts som kan flyttas när det behövs.

Men det är tydligt att planerad reträtt är en känslig fråga hos många kommuner.

– Det är attraktivt att bo vid vatten och marknaden spelar stor roll. Många kommuner planerar för att utveckla områden trots att de står inför risken för översvämni­ngar, havsnivåhö­jningar, mer frekventa stormar och liknande, säger Van Well.

– Men vi borde börja tänka mer långsiktig­t på var vi bor och hur vi bygger våra samhällen. Kanske titta mer inåt land, på säkrare mark.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Vellinge kommun ska bygga en skyddsvall runt Falsterbon­äset i Skåne. Bild från Ljungskoge­n.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Vellinge kommun ska bygga en skyddsvall runt Falsterbon­äset i Skåne. Bild från Ljungskoge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden