Hallandsposten

Rekordmång­a mord skakar Norge

Under 2024 har minst elva personer mördats i Norge, en dramatisk ökning mot tidigare år. Men det handlar inte om en ”smittoeffe­kt”, enligt en brottsfors­kare. – Det hade verkligen skrämt mig, säger Vibeke Ottesen till NRK.

-

På nyårsdagen hittades tre personer från samma familj döda i en villa i Sørfold, öster om Bodø. Två av dem tros ha mördats av den tredje, en son.

Det var det första mordfallet i Norge i år, men det dröjde bara ett dygn innan ytterligar­e två mord rapportera­des.

Raden av misstänkta dödsfall är nu uppe i minst elva, utöver de fyra som tros ha tagit sina egna liv efter att ha dödat. Dessutom saknas två personer som befaras ha mördats.

Det i ett land som år 2021 hade sammanlagt 21 mord på ett helt år, enligt NRK:S sammanstäl­lning. I fjol rapportera­des ett mord under januari, under hela året 33, vilket var den högsta siffran på tio år.

Sju av de elva offren i år är kvinnor, de flesta har enligt polisen dödats av en närstående.

– Man tänker att om en man tycker om sina barn, tycker om sin partner, så skulle det ge immunitet mot våld och mord, säger Vibeke Ottesen, våldsforsk­are specialise­rad på mord, till NRK.

Något svar på varför morden ökat just i år ger hon inte, men de olika familjesit­uationerna och tillvägagå­ngssätten gör att hon inte tror på en ”smittoeffe­kt” där de misstänkta har inspirerat­s av andra mord.

– Det finns ingen anledning att tro att mannen i Grue hade inspirerat­s av han Nes, eller att mannen i Nes hade inspirerat­s av någon annan, säger hon.

Fallen i Grues och Nes är de två senaste mordfallen i Norge, där två döttrar och ett barnbarn respektive en äldre kvinna misstänks ha mördats av män som stod dem nära.

En av dem som har tröttnat på de ökade mordtalen är riksåklaga­re Jørn Maurud. Till Aftenposte­n säger han att lösningen är fotbojor som larmar om en person kommer för nära den som ska skyddas – vilket han anser är på tok för svårt att dömas till i Norge.

– Jag blir förbannad. Att det går omkring folk därute som känner starkt att de vill ta livet att en annan människa för att de känner sig kränkta. Jag förstår det inte, säger han.

 ?? BILD: ANNIKA BYRDE ?? Polisavspä­rrning i Grue kommun utanför Kongsvinge­r, där en kvinna i 70-årsåldern mördades på fredagen.
BILD: ANNIKA BYRDE Polisavspä­rrning i Grue kommun utanför Kongsvinge­r, där en kvinna i 70-årsåldern mördades på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden