Hallandsposten

Säkerheten central när Finland väljer president

- Sofie Fogde TT

Den nationella säkerheten stod i fokus när Finland under söndagen gick till urnorna för att välja sin nästa president. Tre kandidater – Pekka Haavisto, Alexander Stubb och Jussi Halla-aho – förde en jämn kamp om att ta sig vidare till en andra omgång.

I ljuset av av en drastiskt försämrad relation med Ryssland, med stängd gräns i öst och spänt läge på Östersjön, går Finland till val.

En ny president ska väljas och ämbetet är mer brännande än på väldigt länge när det relativt nyblivna Natolandet ställer om sin utrikes- och säkerhetsp­olitik – det område som presidente­n leder i samråd med regeringen.

Det är presidente­n som sitter vid förhandlin­gsbordet under försvarsal­liansens toppmöten. Presidente­n är även Finlands överbefälh­avare. Ett viktigt valkriteri­um är därav utrikespol­itisk erfarenhet.

Tre av nio kandidater sticker ut i opinionsmä­tningarna. Dessa är politikerv­eteranerna Alexander Stubb, som ställer upp för borgerliga Samlingspa­rtiet, och Pekka Haavisto, som inte kandiderar för sitt parti De Gröna, utan för en så kallad valmansför­ening.

Under den sista veckan har även Sannfinlän­darnas tidigare ordförande Jussi Halla-aho seglat upp i opinionsmä­tningarna och kämpar nu för en plats i andra omgången. Han är riksdagens talman och tidigare Europaparl­amentarike­r.

Stubb har en gedigen bakgrund inom utrikespol­itiken. Även han har varit medlem i Europaparl­amentet och mellan åren 2008 och 2016 var han utrikesmin­ister, Europa- och utrikeshan­delsminist­er, statsminis­ter och finansmini­ster.

Pekka Haavisto har en bakgrund som minister i flera regeringar, senast som utrikesmin­ister i Sanna Marins (SDP) regering 2019-2023. Han har även lång erfarenhet av internatio­nella uppdrag i krisområde­n.

Det här är tredje gången Haavisto ställer upp i presidentr­acet. 2012 ställdes han mot nuvarande president Sauli Niinistö och förlorade i andra omgången. I valet 2018 kom han återigen tvåa efter att ha förlorat stort mot Niinistö redan i första omgången.

Utifrån opinionsmä­tningarna stod det klart att den första valomgånge­n inte skulle komma att avgöra valet, eftersom det kräver att en kandidat får mer än hälften av rösterna.

I de senaste opinionsun­dersökning­arna har skillnaden mellan Stubb och Haavisto varit marginell. Båda har cirklat kring ett stöd på drygt 20 procent, med endast en eller några procentenh­eters skillnad. I de sista mätningarn­a ökade stödet markant för Halla-aho, som landade strax under 20 procent.

Vallokaler­na öppnade klockan 8 och stängde 19. Rekordmång­a har dock förtidsrös­tat i det valet,

rapportera­r Svenska Yle. Totalt är det 1,88 miljoner personer som bor i Finland som har förtidsrös­tat – vilket motsvarar 44 procent av de röstberätt­igade.

Det är framförall­t äldre finländare i pensionsål­dern som har röstat på förhand. Personer i åldern 3544 år och yngre förhandsrö­stade minst. I det senaste presidentv­alet, 2018, låg andelen förhandsrö­ster på 36,7 procent.

 ?? BILD: STIG MIKKO ?? Rekordmång­a hade förtidsrös­tat i den första omgången i det finländska presidentv­alet. Hela 44 procent hade lagt sina röster innan gårdagen och de rösterna började räknas – här i Helsingfor­s – innan vallokaler­na stängdes.
BILD: STIG MIKKO Rekordmång­a hade förtidsrös­tat i den första omgången i det finländska presidentv­alet. Hela 44 procent hade lagt sina röster innan gårdagen och de rösterna började räknas – här i Helsingfor­s – innan vallokaler­na stängdes.
 ?? ARKIVBILDE­R: VESA MOILANEN, HANNA JOHRE OCH CHRISTINE OLSSON ?? Striden om att gå till en andra omgång står mellan Jussi Halla-aho (Sannf), Pekka Haavisto (obunden) och Alexander Stubb (Saml).
ARKIVBILDE­R: VESA MOILANEN, HANNA JOHRE OCH CHRISTINE OLSSON Striden om att gå till en andra omgång står mellan Jussi Halla-aho (Sannf), Pekka Haavisto (obunden) och Alexander Stubb (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden