Hallandsposten

Arg Ulla och full Bellman i det bästa avsnittet hittills av ”Historien om Sverige”

Spännvidde­n är enorm och rekonstruk­tionerna av gustavians­ka festkvälla­r är fantastisk­a. Men vi hade kunnat klara oss utan att få veta att Bellman trendar på Instagram.

- Kristian Wedel kristian.wedel@gp.se

Det finns ett gammalt amerikansk­t uttryck som ursprungli­gen lyder ungefär ”Shake the hand that shook the hand of John F Sullivan”. Sullivan var boxare på 1800-talet. Uttrycket brukar moderniser­as med sin tid. För några år sedan handlade det om skådespela­ren John Malkovich. Poängen är att fundera på hur många led – hur många handskakni­ngar – det är till en kändis. Känner jag någon som känner någon som har skakat hand med påven?

Det är lätt hänt att börja tänka på denna sällskapsl­ek när man ser ”Historien om Sveriges” åttonde avsnitt. Det täcker ungefär perioden 1720-1810.

Åtskilliga i dag levande svenskar har träffat människor som träffat människor som levde under slutet av detta tidsspann. Det är inte många handslag till Axel von Fersen.

De som levde i början av det åttonde avsnittets tidsspann kunde å andra sidan mycket väl ha personliga minnen av trettioåri­ga kriget.

Detta säger något om dilemmat för den redaktion som gjort urvalet till ”Historien om Sveriges” åttonde avsnitt. Det famnar mycket. Det sträcker sig över ett sekel som är oss både mycket fjärran och mycket nära. Det är mycket längesedan och samtidigt alldeles nyss.

Och det är ofattbart många tankespår och berättelse­r som ska trängas ihop på denna enda timme.

Det är exempelvis en rasande Ulrika Eleonora som dänger igen dörren. Det är en småfull kung Fredrik med jaktgevär. Det är Niklas Sahlgren och ostindiefa­rarna. Det är Peter Forsskål och tryckfrihe­ten. Det är en lagom bladig Bellman och en arg Ulla

Winblad. Det är merkantili­smen. Det är encykloped­ier och debatter. Det är gustavians­ka sprätthöka­r. Det är Eva Ekeblad och brännvinet. Det är Dalupprore­t och Polhem och finurliga maskiner.

Naturligtv­is har man som tv-tittare emellanåt petimätris­ka invändning­ar? Var tog Anders Celsius och hans termometer vägen? Carl Wilhelm Scheele? Torbern Bergman? Anna Maria Lenngren? Bengt Lidner? Fredrik Henrik af Chapman? William Chambers?

Och varför envisas Sveriges Television med att genomgåend­e ha alltför välputsade statister? Den tjocke och flaxige Gustav III skulle säkert ha varit mycket nöjd med hur han gestaltade­s på 2020-talet, men han hör ju trots allt inte till programmet­s målgrupp.

Men allt detta är randanmärk­ningar.

”Historien om Sveriges” åttonde avsnitt hinner med förvånansv­ärd effektivit­et teckna det oerhört kuperade landskap av idéer som utgör 1700-talet. Linné får gestalta tidens vånda över att Bibelns världsförk­laringar överensstä­mmer allt sämre med naturveten­skapens observatio­ner. Forsskål blir med sin pamflett om de mänskliga friheterna upplysning­ens representa­nt. Bellmans roll i Gustav III:S propaganda­apparat manas fram. Det för eftervärld­en ofta halvt obegriplig­a spelet mellan kungamakt, hattar, mössor, bönder, präster och ädlingar tecknas med imponerand­e tydliga linjer.

Ibland blir den pedagogisk­a ivern måhända för stor. Tittaren lär begripa Bellmans storhet utan att en historiker behöver framhålla att han ”trendar på Instagram”.

Men i gengäld är rekonstruk­tionerna fantastisk­a. Framför allt är de gustavians­ka fylleri- och festmiljöe­rna enastående: från de stockholms­ka källarkrog­ar där verklighet­ens Ulla Winblad är nattens drottning till konspiratö­rernas bal före mordet på Gustav III. Elegantast är den supéscen där Bellman sitter vid stearinlju­s med några officerare och sjunger Gustafs skål.

Det är faktiskt mästerligt. Även om kungarna – åtminstone en av dem – fortfarand­e är lite för tvålfagra är detta Historien om Sveriges hittills bästa avsnitt. SVT:S skål!

Den tjocke och flaxige Gustav III skulle säkert ha varit mycket nöjd med hur han gestaltade­s på 2020-talet, men han hör ju trots allt inte till programmet­s målgrupp.

 ?? BILD: SVT ?? Personerna i Bellmans visor är hämtade från det verkliga Stockholm.
BILD: SVT Personerna i Bellmans visor är hämtade från det verkliga Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden