Hallandsposten

Mem hjälte när Danmarks Em-gulddröm gick i kras

Dika Mem krossade Danmarks Em-gulddrömma­r. Stjärnan blev matchvinna­re när Frankrike vann finalen med 33–31 efter förlängnin­g

- Carl Göransson TT

Det blev en knallhård Em-final mellan Danmark och Frankrike.

Efter första halvlek stod det 14– 14. Vid full tid var ställninge­n 27– 27 efter att Ludovic Fabregas kvitterat för Frankrike i slutminute­n. Då hade Danmark som mest dessutom haft ledningen med tre mål, både i första och andra halvlek.

Men guldet rann danskarna ur händerna.

– Extremt besviken över att förlora, det är klart. Vi har väldigt bra chanser att vinna den här matchen, säger danske Mikkel Hansen.

Efter den första förlängnin­gshalvan var det fortsatt jämnt och 29–29 lyste på resultatta­vlan i Köln.

Så långt var franske storskytte­n Dika Mem sensatione­llt mållös i matchen, men då klev den majestätis­ke högernian fram. Mem skickade in både 30–29 och 31–29 på kort tid.

Danskarna reducerade, men Elohim Prandi – som satte den omdiskuter­ade semikvitte­ringen mot Sverige – replikerad­e med 32–30. Segersiffr­orna blev till slut 33–31 och stort fransk guldjubel bröt ut.

En av alla som jublade var den 39-årige handbollsi­konen Nikola Karabatic, som avslutar karriären efter OS i sommar och som nu vann sitt fjärde Em-guld. De enda som tidigare har lyckats med den bedriften är ett knippe svenska spelare från ”Bengan Boys”-eran.

Frankrikes Nedim Remili, utsedd till EM:S mest värdefulla spelare, hyllade lagets attityd genom hela turneringe­n. Den räddade fransmänne­n både i semifinale­n mot Sverige och i finalen.

– Utöver titeln och guldet är det nog det jag är mest stolt över. Att vi aldrig slutade kriga, att vi aldrig slutade tro på oss själva, säger Remili.

Danmarks förbannels­e i EM lever samtidigt vidare. Trots tre raka Vm-guld har danskarna inte vunnit EM sedan 2012.

– Vi har ledningen med tre mål två gånger. Men det är som det är, säger målvakten Emil Nielsen.