Hallandsposten

HK Hök på dekis – från vinst mot Drott till jumbo i trean

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Säsongen 2018/19 slog HK Hök giganten HK Drott i den ena matchen i division 2 södra och var bara en poäng från att ta sig till kval till ettan. Nu ligger Laholmsklu­bben sist i trean med en ynka seger på 16 matcher och en oviss framtid väntar.

– Det blir så när man spelar med olika lag varje vecka. Ingen kontinuite­t och svårt med timing och lagkänsla, konstatera­r den spelande tränaren Jesper Johnsson efter den odiskutabl­a förlusten i derbyt mot toppjagand­e Halmstad Handboll i Mellbystra­ndshallen.

Han är den ende som är kvar sedan den där Drott-segern när HK Hök

Och målvakten Stefan Prajz och

Marcus Tabibovic är de enda spelarna som kommer från Laholm.

Resten kommer från Halmstad med omnejd.

– Handbollen har aldrig varit riktigt stor i Laholm och det kommer den heller aldrig att bli om vi inte får igång någon riktig ungdomsver­ksamhet, påpekar han.

Men när vi sitter och pratar kommer Felix Wiberg, vänstersex­a från Orion, förbi och undrar om han får vara med i fortsättni­ngen.

– Jag är trött på att vi där bara är fem, sex stycken på vissa träningar, förklarar han och välkomnas med öppna armar av Jesper:

– Du är välkommen! Vi tränar på tisdag.

Fast det är inte på träningen som det brister. Då brukar det vara 15–16 spelare på passen och i truppen finns 21 spelare.

– Men sedan saknas tio spelare på matcherna av olika anledninga­r, där inget lag har så många pappor som vi. Mot Stavsten i förra matchen

” Vi måste komma ut i skolorna och starta upp klasshandb­oll. För det är genom att bygga från grunden som vi kan få upp ungdomsver­ksamheten.

hade vi en kantspelar­e och en mittsexa – nu hade vi fem kantspelar­e och tre mittsexor. Och hur bygger man då ett lag, ett fungerande spel? frågar sig Johnsson som i coachninge­n från bänken hade hjälp av pappa Urban.

Den äldste i laget är 43 år, den yngste 19.

Och vad gäller återväxten finns – ingenting.

– Den senaste kullen från de egna leden var väl -96:orna och de är ju snart 30 år, säger Jesper och skakar på huvudet.

– Och den årskull som nu kommer efter A-laget är 11–12 år, vilket innebär att det dröjer sju, åtta år innan de är färdiga för seniorspel.

Där finns också ytterligar­e ett dilemma.

– Ja, alla unga spelare som har talang att bli bra försvinner till Halmstad, till Aspero eller Sannarp, för det är där som handbollsg­ymnasierna finns, inte i Laholm.

Själv tillhörde han tremålssky­ttarna för HK Hök ihop med Alexander Toll ocj Wilhelm Rämström i en match som var avgjord redan i paus.

– Vi förlorar matchen före paus, analyserar Johnsson och avser att laget då låg under med hopplösa 9–18 där Lukas Waide, 7 samt Emil Göransson och Neo Andersson, 4, blev Halmstad Handbolls bästa målskyttar.

Vårmötet vann också Halmstad Handboll enkelt medan HK Hök hittills lyckats få ihop tre ynka poäng, 30–30 hemma mot Karlshamn den 25 november i fjol och 34–29 hemma mot Lödde Viking B för två veckor sedan.

– Vi ska försöka avsluta snyggt, men alla är inställda på att vi får börja om i fyran och sedan ta det därifrån.

Om Jesper då är kvar vet han inte, även om han brinner för handbollen.

– Vi måste komma ut i skolorna och starta upp klasshandb­oll. För det är genom att bygga från grunden som vi kan få upp ungdomsver­ksamheten. Det är ett måste för klubbens överlevnad, samtidigt som alla måste vara medvetna om att det är en lång process.

 ?? BILD: JAN-OWE WIKSTRÖM ?? Deppigt i HK Höks-lägret med den spelande tränaren Jesper Johnsson i mitten efter ännu en förlust – den 14:e på 16 matcher.
BILD: JAN-OWE WIKSTRÖM Deppigt i HK Höks-lägret med den spelande tränaren Jesper Johnsson i mitten efter ännu en förlust – den 14:e på 16 matcher.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden