Hallandsposten

Ddr-sverige går ständigt i repris

Tankesmedj­an Timbro anser att man bör riva miljonprog­ram och återskapa småstadens skönhet. Men i städer över hela Sverige frodas miljonprog­ramsesteti­ken.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 30/1. Varför är nästan alla nya stadsdelar och bostadsomr­åden som byggs så trista, ogästvänli­ga, ja till och med deprimeran­de? Varför rev man de trivsamma stadskärno­rna vilka präglades av grönska, liv och rörelse och handel? Det är funderinga­r som ofta dyker upp i olika debattforu­m, på insändarsi­dor, i sociala medier och överallt där bostadspol­itik diskuteras. Även den marknadsli­berala tankesmedj­an Timbro har engagerat sig i frågan.

I en aktuell rapport med namnet “Småstadens skönhet – riv Ddr-sverige” skriven av Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia vid Göteborgs universite­t, har man genom att analysera sex kommuner – Bollnäs, Borlänge, Filipstad, Hultsfred, Söderhamn och Östra Göinge – på djupet, försökt utröna vilka konsekvens­er de senaste decenniern­as stadsbygga­nde haft för centrumutv­ecklingen.

Timbro ger dessutom råd om vilka reformer som är nödvändiga för att ta sig ur fulhetens och centrumdöd­ens klor. I en debattarti­kel i Dagens Nyheter listar Jörnmark tillsamman­s med Timbros vd PM Nilsson och kommunpoli­tiker från två av de kommuner som granskats vad som bör göras för att vända utveckling­en.

För det första bör vi riva miljonprog­ramsbebygg­else av den typ som består av tröstlösa prefabhus i betong med låg byggstanda­rd och stora renovering­sbehov. För det andra bör man återskapa centrumkär­norna som de var. Skönhet såväl som liv och rörelse är avgörande för städernas ekonomiska utveckling. För det tredje pekar Timbro på att det i högre grad måste gå att bygga vid vattnet. Något som innebär att strandskyd­det bör anpassas till glesbygden­s behov.

På många sätt är det kloka förslag. Om det finns en rimlig chans att förverklig­a något som ens liknar en återgång till attraktiva­re stadskärno­r och avgettoise­ring är däremot tveksamt.

I dessa tider av bostadsbri­st är det få kommunpoli­tiker som vågar driva på för rivning. Om man jämnar områden som är präglade av socialt och ekonomiskt utanförska­p vid marken måste det finnas ett alternativ där fattiga människor kan bo. Vem ska ta ansvar för det? Att bygga nytt är dyrt och även allmännytt­an drivs i dag av höga krav på vinst.

Det mesta som byggs i städer runt om i Sverige är dessutom precis tvärtom mot vad Timbro efterfråga­r. Det finns forskning som visar vad som skapar attraktivi­tet i en stad. Sådant som variation, grönska och en mänsklig skala. I dag vill varenda liten håla ha ett eget höghus. Eller i alla fall vill byggbolage­n det och kommunpoli­tikerna hänger på. Solitärer växer fram som svampar i marken. Det som byggs ser dessutom likadant ut oavsett vad det ligger. Grått. Grått och grått. Glas och eventuellt lite trädetalje­r för att skoja till det. Deprimeran­de men uppenbarli­gen lönsamt. I alla fall på kort sikt.

Att bygga vid vatten kan vara attraktivt. Men är det inte per automatik. Statarläng­or på höjden blir inte särskilt mycket attraktiva­re för att de ligger vid vatten. Särskilt inte ur stadsbyggn­adsperspek­tiv.

Om det ska gå att återskapa småstädern­as skönhet kräver det modiga politiker som törs sätta ned foten mot såväl ivriga exploatöre­r som betongälsk­ande arkitekter, samt kolleger som vill plocka snabba poäng genom att massproduc­era bostäder. Problemet ligger lika mycket i det som byggs i dag som i 1960- och 70-talens Ddr-arkitektur. Finns det tillräckli­gt många såna politiker? Tveksamt.

"Att bygga vid vatten kan vara attraktivt. Men är det inte per automatik.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND/TT ?? Deprimerad­e. Allt för mycket av det som byggs i dag saknar de kvaliteter som skapar en attraktiv stadsmiljö.
BILD: ANDERS WIKLUND/TT Deprimerad­e. Allt för mycket av det som byggs i dag saknar de kvaliteter som skapar en attraktiv stadsmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden