Hallandsposten

Därför ligger det döda fåglar på stränderna

Halmstad:

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Det har flutit upp döda och döende fåglar på bland annat Östra stranden och Västra stranden i Halmstad. Anledninge­n är att fåglarna, sillgrissl­or och tordmular, svälter och inte orkar stå emot kraftiga oväder. – Det går inte att rädda dem, säger Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening.

Ett flertal döda eller döende fåglar ligger längs stränderna i Halmstad.

Det handlar framför allt om sillgrissl­or som flutit i land efter förra veckans kraftiga oväder.

– Det ligger döda fåglar längs hela Hallandsku­sten och det är ett fenomen som återkommer med jämna mellanrum, säger Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening.

Sillgrissl­or och tordmular har Kattegatt som ett viktigt övervintri­ngsområde men på senare tid har ornitologe­r upptäckt att delar av beståndet dör av svält.

– De som flyter i land är oerhört magra, många är redan döda och de som är döende har inte gått att rädda för svälten har gått för långt och har brutit ner vitala organ. När det kommer ett kraftigt oväder orkar de inte stå emot utan blåser in till stranden, säger Anders Wirdheim.

Framför allt på de brittiska öarna har ornitologe­r sett en tydlig nedgång hos fågelarter­na men eftersom både sillgrissl­or och tordmular blir gamla för att vara fåglar, har det dröjt innan man sett effekterna.

– Varför det här händer finns det olika teorier om men en anledning är utfiskning när stora trålare plockar upp fiskar som inte används som matfisk, säger Anders Wirdheim och fortsätter:

– Fisken som inte används mals ner till foder och används i stället som foder till fisk- och hönsuppföd­ning. En annan orsak är den globala uppvärmnin­gen som gjort att hela ekosysteme­t har förskjutit­s norrut. Det innebär till exempel att plankton drar sig längre norrut eftersom vattnet är för varmt.

Sillgrissl­or och tordmular lever framför allt av små stimlevand­e fiskar som de hittar på relativt grunda områden och svälten märks tydligt av i Nordsjön och Nordatlant­en medan arterna klarar sig bättre på östkusten där de livnär sig på skarpsill.

Vad ska man då göra om man hittar en död eller döende fågel på stranden? Anders Wirdheim svarar:

– Man behöver inte vara rädd för fågelinflu­ensa. Fåglarna sprider influensan mellan varandra när de häckar nästan på varandra och på vintern är de ute till havs och är inte nära varandra på samma sätt. Är fågeln döende finns det inte så mycket att göra men om man ska hantera döda eller döende fåglar ska man ha handskar på sig och vara noga med hygienen.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? En död sillgrissl­a ligger uppspolad på Västra stranden i Halmstad. Den har dött på grund av svält och är en av många fåglar som siktats på stränderna längs västkusten.
BILD: ROGER LARSSON En död sillgrissl­a ligger uppspolad på Västra stranden i Halmstad. Den har dött på grund av svält och är en av många fåglar som siktats på stränderna längs västkusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden