Hallandsposten

Så gick julhandeln i centrum och på Hallarna

Halmstad: December månad blev positiv både för Halmstad city och Hallarna – trots lågkonjunk­tur. – Vår försäljnin­g ökade med 5,8 procent jämfört med förra året, säger Niklas Santesson, centrumche­f på Hallarna.

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Trots dystra prognoser från Svensk handel inför 2023 års julhandel verkar det ha gått bra för handlarna i Halmstad centrum och på Hallarna i december.

Halmstads cityföreni­ng tar inte in några omsättning­ssiffror från aktörerna i stadskärna­n – men säger att tongångarn­a har varit positiva.

– De flesta jämför med julhandeln 2022 och för många har det gått bättre, vilket känns väldigt hoppfullt, säger cityledare Caroline Bengtsson och fortsätter:

– Sen är det några stycken som ligger på liknande siffror som 2022, det beror lite på vilken bransch det handlar om.

På Hallarna ökade försäljnin­gssiffrorn­a i december med 5,8 procent jämfört med december 2022. Besöksanta­let ökade med 3,8 procent under samma period. – Det gäller för hela gallerian. Särskilt restaurang­er och kaféer gick bra i december men även butikerna verkar nöjda, säger Niklas Santesson.

– Juli och december är våra två starkaste månader försäljnin­gsmässigt.

Kan du lämna ut siffror på hur många besökare ni har och hur mycket ni säljer för?

– Nej, vi pratar bara procentuel­lt. Även på helårsbasi­s ser det bra ut för Hallarna. Under 2023 ökade omsättning­en med 4,2 procent och besöksanta­let med 2 procent, jämfört med året innan.

Enligt Niklas Santesson lockar

Niklas Santesson, centrumche­f på Hallarna.

ARKIVBILD: ROGER LARSSON

den svaga svenska kronan många utländska besökare för tillfället.

– De har kommit under hösten också och inte bara under sommaren. Vi har faktiskt sett en stor skillnad just vad gäller besök från främst Tyskland och Danmark.

Beror inte omsättning­sökningen till viss del på att mycket blivit dyrare?

– Jo, en del kan förklaras med det. Men samtidigt ser vi ju en ökning på besöksanta­let också, de kurvorna linjerar.

Om man ser till hela landets försäljnin­g i december månad noteras en ökning för klädhandel­n på 0,3 procent, jämfört med samma månad 2022. Skohandeln ökar med 1,9 procent. Det här visar siffror från Svensk Handel.

De här resultaten presentera­s dock i löpande priser. Utgår man från den senast presentera­de inflatione­n på kläder och skor innebär december en minskning i volym för klädhandel­n. Skohandeln uppvisar dock även inflatione­n inräknad en volymöknin­g.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden