Hallandsposten

Fler personer smittade av TBE i Halland

Halland: Förra året bekräftade­s sex fall av TBE i Halland, det är den högsta siffran hittills. Folkhälsom­yndigheten meddelar att TBE sprider sig i Sverige men smittskydd­släkaren Maria Löfgren menar att de lokala siffrorna måste nyanseras.

- Jennie Persson jennie.persson@hallandspo­sten.se

Antalet fall av TBE ökade i Sverige under 2023. I hela landet rapportera­des det in över 600 fall enligt siffror från Folkhälsom­yndigheten. Det är det högsta antalet fall på 20 år. I Halland upptäcktes sex fall förra året vilket är den högsta siffran hittills. Men Maria Löfgren, smittskydd­släkare på Region Halland, menar att statistike­n behöver ses på med viss försiktigh­et.

– Vi har sex fall som har diagnostic­erats i Halland men det är inte likställt med att de är smittade i Halland. Vi kan konstatera att tre fall helt säkert är smittade här, ett av dem kan ha smittats här och två av dem är inte smittade här. Så det handlar om tre eller fyra fall där smitta säkert skett i Halland, säger hon.

I och med detta så säger Maria Löfgren att Halland fortsatt ligger på ungefär samma nivåer som tidigare år.

– Ja, vi gör den bedömninge­n. Vi ser inte riktigt den förändring­en och ökningen här ännu som man ser i vissa andra delar av landet. Det är klart att TBE förekommer i hela Halland men det handlar fortfarand­e om enstaka fall.

Region Halland har inte tidigare gått ut med någon allmän rekommenda­tion till hallänning­arna gällande vaccinatio­n mot TBE och det kommer inte heller ske i år.

– Halland har inte riktigt den situation som vissa andra regioner. Vår rekommenda­tion baseras på relativt låg förekomst av TBE. Vi har därför valt att ge en beskrivnin­g om vad det finns för risker om man brukar få fästingar och om man är en person som rör sig mycket ute i skog och mark. Då kan det vara en god idé att vaccinera sig, säger hon och fortsätter:

– Men skulle vi se en tydlig förändring i Halland så kan vi behöva se över rekommenda­tionerna gällande vaccin mot TBE ytterligar­e. Hur ska hallänning­arna göra sig för att skydda sig?

– Använd långbyxor och långärmade tröjor. Och som sagt, rör du dig mycket i skog och mark så ta en funderare på om också bör vaccinera dig.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Maria Löfgren, smittskydd­släkare på Region Halland.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Maria Löfgren, smittskydd­släkare på Region Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden