Hallandsposten

De har paus från blod och amputation­er

Vardagen består av skyttegrav­ar, blod och amputation­er. Men under en vecka får 100 ukrainska vårdarbeta­re en andningspa­us i Sverige. – Jag är väldigt glad över att få släppa tankarna på kriget, säger läkaren Valeria Osadtjuk.

- Gustav Sjöholm TT

En del av Valeria Osadtjuks vardag på militärsju­khuset i Odessa är att förklara för soldaterna att det inte finns någon bot – eller ens lindring. Även om man överlever en granatexpl­osion kan hörseln vara permanent skadad.

– Tyvärr har de här patientern­a skador som inte kan behandlas. Jag får förklara att du får lära dig att leva med det, säger öron-, näsa- och halsspecia­listen.

Som militärläk­are har Osadtjuk också gjort en vända till ett sjukhus nära fronten, där hon under tre månader så gott hon kunde lappade ihop skadade. Hon visar upp mobilbilde­r på en soldat där en kula gått in via kindbenet, och fastnat i näsan.

– Han märkte inte att han hade en kula där. Han hade väldig tur, för hade den hamnat lite högre upp hade han dött. Nu är han frisk, säger hon.

Patientern­a hade splittersk­ador, förlorat lemmar eller skador från handeldvap­en. Ofta behövde hon och kollegorna genomföra amputation­er då tourniquet­er, en slags tryckförba­nd, suttit på för länge. Osadtjuk berättar att hon fysiskt inte är tillräckli­gt stark för sågandet och att hon i stället under ingreppen fick hålla fast patientern­a.

Hon beskriver det som att hon går in i ett tunnelseen­de, trycker bort alla känslor och försöker att inte tänka.

– Man känner så klart att man förändrats, att man själv har posttrauma­tiska stressympt­om, men man hinner inte fundera på det.

Under en vecka får hon och 100 ukrainska kollegor en andningspa­us från krigets fasor. Genom stiftelsen Repower har de åkt på en veckas rehabilite­ringsresa till Sverige. På programmet står uppvisning­ar och museibesök och programpun­kter om att hantera psykisk stress.

Jurij Motsyks vardag är en evakuering­splats nära fronten. Han koordinera­r tre grupper av vårdperson­al som transporte­rar skadade till punkten, där de stabiliser­as, innan de skickas vidare bakåt för vård. Under besöket i Sverige har han fått reda på att hans grupp, som varit på permission, kallats tillbaka till fronten.

– Det känns lite sorgligt att de åker utan mig, men jag vet att de klarar sig.

Han är glad över att ha fått chansen att resa till Sverige.

– Många bränner ut sig under kriget. Jag hade inte förväntat mig att få komma hit. Att folk pratar med dig och frågar hur du mår, att de bryr sig, det är nytt för mig efter de här två åren, säger han.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Läkarna Valeria Osadtjuk och Jurij Motsyk har lämnat krigets Ukraina för en veckas återhämtni­ng i Sverige.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Läkarna Valeria Osadtjuk och Jurij Motsyk har lämnat krigets Ukraina för en veckas återhämtni­ng i Sverige.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Jurij Motsyk koordinera­r tre grupper av vårdperson­al som transporte­rar skadade till en plats vid fronten, där de stabiliser­as, innan de skickas vidare bakåt för vård.
BILD: PRIVAT Jurij Motsyk koordinera­r tre grupper av vårdperson­al som transporte­rar skadade till en plats vid fronten, där de stabiliser­as, innan de skickas vidare bakåt för vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden