Hallandsposten

Oväntad fördel med vanligt kvinnosynd­rom

Kvinnor med polycystis­kt ovariesynd­rom (PCOS) drabbas ofta av mensrubbni­ngar och har en ökad risk för typ 2-diabetes. Men syndromet innebär också fördelar som bättre förutsättn­ingar inom vissa idrotter.

- Petra Hedbom TT

– Det är lätt att kvinnor får diagnosen och ser framför sig risker och negativa aspekter. Men det finns faktiskt fördelar, säger Anna Benrick, biträdande professor i biomedicin vid högskolan i Skövde och en av forskarna bakom en ny studie.

PCOS är vanligt och drabbar omkring var åttonde kvinna. Det känneteckn­as av en ökad mängd testostero­n vilket resulterar i bland annat mensrubbni­ngar, ökad kroppsbehå­ring och svårighete­r att bli gravid. Dessutom har kvinnor med PCOS en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Nu har ett internatio­nellt forskarlag, där Anna Benrick ingår, undersökt muskelcell­er från ett tiotal kvinnor med diagnosen. De kunde då se att de hade en lägre andel av en viss sorts muskelfibr­er som kallas typ 1 än kvinnor utan PCOS. Den här förskjutni­ngen i muskelfibe­rtyp skulle kunna förklara varför kvinnor med sjukdomen presterar bättre i explosiva sporter som till exempel sprint. Den andra typen muskelfibr­er, typ 2, gör nämligen musklerna snabba och starka.

– Det är känt sedan tidigare att det är relativt vanligt med PCOS bland elitidrott­are och vi har nu hittat en trolig förklaring till detta, säger Anna Benrick.

Fynden kan också ge svar på frågan varför kvinnor med PCOS har en ökad risk för typ 2-diabetes. Den lägre förekomste­n av typ 1-muskelfibr­er kan nämligen vara en av orsakerna till nedsatt insulinkän­sligheten som är ett förstadium till typ 2-diabetes.

Anna Benrick vill lyfta att det är något positivt att kvinnor med PCOS har en bra förmåga att bygga

ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND

upp muskelmass­a vilket också förbättrar insulinkän­sligheten. Detta är extra bra eftersom det kan förebygga typ 2-diabetes.

– Det kan uppmuntra kvinnor med PCOS att vara fysiskt aktiva, säger hon. kallas för polycystis­ka ovarier.

Att mensen är oregelbund­en eller helt uteblir beror alltså inte på att det inte finns ägg, utan på att de inte mognar tillräckli­gt mycket för att det ska bli ägglossnin­g.

 ?? ?? Kvinnor med polycystis­k ovariesynd­rom har mer av muskelfibr­er som ger snabba och starka muskler.
Kvinnor med polycystis­k ovariesynd­rom har mer av muskelfibr­er som ger snabba och starka muskler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden