Hallandsposten

Nya detaljer om anklagelse­rna mot Unrwa-anställda

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

FN har avskedat flera anställda vid deras hjälporgan­isation för palestinsk­a flyktingar, UNRWA, som anklagats för att ha deltagit i Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Nu framkommer nya detaljer om anklagelse­rna, som innefattar både kidnappnin­g och deltagande i massakrer.

Åtta länder, däribland Frankrike, Tyskland, Finland och USA, har dragit tillbaka sitt ekonomiska stöd till UNRWA efter att Israel anklagat tolv av hjälporgan­isationens medarbetar­e för att ha deltagit i Hamas attacker den 7 oktober.

Anklagelse­rna har fått FN att agera, och i fredags meddelades att nio anställda hade sparkats. Av de tolv anklagade ska två vara döda, enligt FN.

Exakt vad de tolv Fn-anställda anklagas för har varit oklart, men i material som Israel lämnat över till USA:S regering, och som New York Times har tagit del av, framkommer nya detaljer om anklagelse­rna.

En av de anställda anklagas för att ha kidnappat en kvinna. En annan påstås ha delat ut ammunition och flyttat en död israelisk soldat över gränsen till Gaza, och en tredje ska enligt Israel ha deltagit i massakern vid en kibbutz där 97 personer dödades, skriver tidningen.

Enligt de israeliska underrätte­lseuppgift­erna ska man med hjälp av deras mobiltelef­oner ha kunnat kartlägga sex av personerna­s rörelser i Israel den 7 oktober. Andras telefonsam­tal ska enligt Israel ha avlyssnats när de diskuterad­e sin inblandnin­g i attacken. Ytterligar­e tre personer ska ha fått textmeddel­anden om att inställa sig på särskilda platser den 7 oktober, och en blev tillsagt att ta med sig granater som han haft i sitt hem.

Israel beskriver tio av de anställda som Hamasmedle­mmar, och en ska ha varit medlem av Islamiska jihad, en annan väpnad grupp på Gazaremsan.

UNRWA ger husrum, utbildning och mat åt hundratuse­ntals palestinie­r i Gaza och är en av områdets största arbetsgiva­re. Att bli av med det ekonomiska stödet från stora givarlände­r medan kriget rasar som värst – över 26 000 personer ska ha dött, enligt den Hamaskontr­ollerade hälsomyndi­gheten i Gaza – slår hårt.

FN varnar för att Gazas befolkning står på randen till svält. FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres har sagt sig vara ”förskräckt av anklagelse­rna”, men uppmanar enligt New York Times länderna som

ARKIVBILD: JOHN MINCHILLO

dragit tillbaka stödet att tänka om.

Under lördagen varnade UNRWA:S generalkom­missionär, Phillipe Lazzarini, för att ett indraget stöd kan leda till katastrof.

– Det skulle vara oerhört oansvarigt att sanktioner­a en byrå och hela samhället som den tjänar på grund av anklagelse­r om kriminella handlingar mot vissa individer, särskilt i en tid av krig, fördrivnin­g och politiska kriser i regionen, sa han enligt New York Times, och fortsatte:

– Livet för människor i Gaza är beroende av detta stöd, och det är även den regionala stabilitet­en.

Tidningen skriver att USA ännu inte har kunnat bekräfta Israels uppgifter, men att de ansågs tillräckli­gt trovärdiga för att stödet skulle dras tillbaka.

 ?? ARKIVBILD: ADEL HANA ?? FN:S hjälporgan­isation för palestinsk­a flyktingar, UNRWA, ordnar husrum, mat och utbildning åt hundratuse­ntals palestinie­r. Nu anklagas tolv av dess anställda för att ha deltagit i Hamas attack mot Israel 7 oktober 2023. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
ARKIVBILD: ADEL HANA FN:S hjälporgan­isation för palestinsk­a flyktingar, UNRWA, ordnar husrum, mat och utbildning åt hundratuse­ntals palestinie­r. Nu anklagas tolv av dess anställda för att ha deltagit i Hamas attack mot Israel 7 oktober 2023. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
 ?? ?? UNRWA är en av Gazaremsan­s största arbetsgiva­re, med 13 000 anställda.
UNRWA är en av Gazaremsan­s största arbetsgiva­re, med 13 000 anställda.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden