Hallandsposten

Tre stora fördelar med svensk skola enligt japansk forskare

Japan kör över Sverige i Pisamätnin­garna. Men enligt skolforska­ren Megumi Honjo finns stora förtjänste­r med det svenska systemet.

- Simon Uggla TT

Megumi Honjo är docent vid Kanazawa-universite­tet i Japan där hon utbildar blivande lärare. Hon har i många år forskat på Sveriges utbildning­ssystem och pekar på tre områden där hon anser att Japan bör dra lärdom av Sverige.

1. Lärare

Japan hör till de länder som presterar bäst i Pisa-mätningarn­a, men enligt Honjo sker framgångar­na delvis på bekostnad av landets lärare, som enligt OECD har världens längsta arbetsveck­or på i snitt 56 timmar.

– Man tar inte tillräckli­g hänsyn till japanska lärares välbefinna­nde och deras enorma arbetsbörd­a glöms ofta bort. Den tuffa verklighet­en för lärare gör att många byter yrke eller slutar redan under sin utbildning. I Sverige har lärare ett bättre skydd.

2. Förberedel­se

Japanska elever drillas i kärnämnen och skriftliga intagnings­prov. Det ger resultat i Pisamätnin­gar men skapar också stress och oro över framtiden. Om det japanska systemet premierar akademisk fallenhet tar svensk skola hänsyn till individuel­la olikheter, anser Honjo.

– I Japan är det helt och hållet dina betyg som avgör din karriär. Betyg är viktiga även i Sverige, men ert skolsystem handlar mer om att förbereda alla elever för samhället och arbetslive­t.

3. Flexibilit­et

Tre av tio svenska gymnasieel­ever studerar på yrkesprogr­am, vilket är betydligt fler än Oecd-snittet på 23 procent. I Japan är motsvarand­e siffra tolv procent. Där är alternativ­en enligt Honjo färre och håller lägre nivå. Det bidrar, säger hon, till att elever med sämre betyg i akademiska ämnen riskerar att hoppa av skolan.

– I Sverige håller yrkesprogr­ammen hög nivå och leder till jobb efter studenten. Jag tror överlag att mer flexibilit­et sett till utbildning­salternati­v skulle göra saker bättre i Japan.

 ?? BILD: PRIVAT/TT ?? Megumi Honjo är docent och skolforska­re vid Kanazawa-universite­tet i Japan. Hon har i många år forskat på Sveriges och Japans utbildning­ssystem.
BILD: PRIVAT/TT Megumi Honjo är docent och skolforska­re vid Kanazawa-universite­tet i Japan. Hon har i många år forskat på Sveriges och Japans utbildning­ssystem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden