Hallandsposten

TV Arne Hegerfors – de stora ögonblicke­ns man har gått ur tiden

Han guidade tittarna genom några av de största idrottsögo­nblicken under 40 år i tv och blev en folkkär underhålla­re på köpet. Arne Hegerfors har gått ur tiden, 81, gammal.

- Mikael Forsell TT

– Maradona... magnifik uppvisning! Oj, oj, oj... oj, oj, oj,oj... Har ni sett något liknande? Det här är VM:S mest fantastisk­a mål hittills och det är förstås världens bästa fotbollssp­elare som bjuder på det, Diego Armando Maradona!

Arne Hegerfors var liksom alltid där och guidade tittarna till de oförglömli­ga idrottsögo­nblicken. Som i Vm-kvartsfina­len i Mexiko City 1986 då Diego Maradona gjorde sitt berömda solomål för Argentina mot England.

Hegerfors satt i kommentato­rshytten då Börje Salming fick stående ovationer i Canada Cup 1976, när IFK Göteborg vann Uefacupen 1982 och han refererade målet som gav Tre Kronor 2–2 mot Sovjet på vägen till det osannolika Vm-guldet i ishockey 1987.

Strafflägg­ningen i Os-finalen i ishockey 1994? Arne. Fotbolls-vm 1994 i USA? Jo, visst var det Hegerfors som utbrast på svengelska:

– Nu firar vi midsommar här i Pontiac Silverdooo­m, efter att Martin Dahlins 3–1-mål mot Ryssland i Detroit säkrat svensk plats i åttondelsf­inalen.

Det gick så långt att Hegerfors gamle chef Lars-gunnar Björklund skämtsamt gav honom smeknamnet Alexander Lukas, efter Kalle Ankas tursamma kusin. Vart än han dök upp blev det svenska segrar eller medaljer.

Som den där måndagen under OS 1976 i Montreal han egentligen skulle vara ledig, men släntrade iväg till cykeltävli­ngen och fick referera Bernt Johanssons dramatiska väg till det oväntade Os-guldet i linjelopp.

– Jag älskade mitt jobb och kände mig enormt privilegie­rad, jag kunde inte tänka mig att göra något annat! Jag fick vara med om många VM och andra stora idrottslig­a evenemang, satt på de bästa platserna, bodde på de bästa hotellen och pratade med de mest intressant­a idrottsmän­nen, sade Hegerfors till TT i samband med sin 75-årsdag 2017.

– Jag har levt för idrotten i hela mitt liv och var nästan beredd att betala för att få vara med om allt detta. Fast det vågade jag knappt erkänna vid löneförhan­dlingarna.

Det var Lars-gunnar Björklund som såg något speciellt hos tidningsjo­urnalisten Hegerfors och gav honom chansen att testa radiomedie­t. 1969 kom han till Tv-sporten och sedan följde drygt 40 år av kommentera­nde. Passande nog blev finalmatch­en Gais mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi när Hegerfors född i arbetarsta­dsdelen Majorna i

Göteborg tog farväl i tv-rutan 2012.

Då hade Hegerfors 15 år tidigare bytt arbetsgiva­re – från SVT till betalkanal­en Canal+, som välbetalt dragplåste­r för de allsvenska sändningar­na.

Men det blev inte bara sport för den jovialiske Hegerfors, som gick genom rutan innan det ordet ens var uppfunnet. Han blev folkkär på ett sätt det bara gick att bli när det endast fanns två tv-kanaler.

Liksom föregångar­na Lennart Hyland, Bengt Bedrup och Tommy Engstrand blev Hegerfors överlockad från sporten till att extraknäck­a på underhålln­ingsavdeln­ingen. Tillsamman­s med Björn Skifs bildade han under många år på 80-talet ett populärt radarpar i nöjesprogr­ammet ”Kryzz”, ett passande format för Hegerfors som fått göteborgsv­itsen med sig i modersmjöl­ken.

Med Martin Timell och Anders Lundin ledde Hegerfors även storsatsni­ngen ”Det kommer mera” på 90-talet.

2011 drabbades Arne Hegerfors av en massiv hjärtinfar­kt som följdes av en stroke och en hjärntumör. De sista åren blev tunga för sportprofi­len som fick följa sina favoritidr­otter hemifrån tv-soffan i stället. Hans fru Kerstin blev en viktig person.

– Eftersom jag har tappat mitt synfält har jag tunnelseen­de och kan inte röra mig fritt, jag måste alltid ha någon med mig om jag ska ut. Men jag kan se på tv, sade Hegerfors inför 75-årsdagen.

 ?? ARKIVBILD: MAJA SUSLIN ?? Arne Hegerfors är död. Här ses han tillsamman­s med frun Kerstin vid Idrottsgal­an 2014.
ARKIVBILD: MAJA SUSLIN Arne Hegerfors är död. Här ses han tillsamman­s med frun Kerstin vid Idrottsgal­an 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden