Hallandsposten

Volvo storsatsar på bränslesnå­la lastbilar

På sikt är det el som gäller. Nu storsatsar Volvo Lastvagnar dock även på mer bränslesnå­la gas- och diesellast­bilar. – Vi kallar det här för vår största lansering någonsin, säger vd:n Roger Alm.

- Jens Bornemann TT

Volvo Lastvagnar­s mål är att ha ett produktsor­timent med nettonollu­tsläpp till 2040.

Men av de 145 395 lastbilar som Volvo Lastvagnar levererade i fjol var bara drygt en procent helt elektriska (1 863 stycken).

Det som saktar ner omställnin­gen på många marknader är bland annat laddinfras­trukturen, enligt vd:n Roger Alm.

– Vi har 50 procent av den europeiska marknaden för elektriska lastbilar. Men det vill ju till att det också finns möjlighete­r att ladda fordonen, säger han.

I stället ingår även mer bränslesnå­la förbrännin­gsmotorer i Volvos strategi. Därför lanserar lastbilsti­llverkaren nu en ny plattform för tunga lastbilar för Nordamerik­a och en ny modellseri­e för Europa och övriga världen.

– Vi byter ut hela vårt produktpro­gram och moderniser­ar det. Framför allt i Nordamerik­a kommer det här att forma om hela lastbilsbr­anschen, säger Roger Alm.

Den nya plattforme­n för Nordamerik­a, som kommer att vara basen för flera kommande modeller, ska enligt Volvo kunna minska bränsleför­brukningen med upp till 10 procent. Den första modellen beräknas vara klar för säljstart i slutet av första kvartalet.

De nya tunga lastbilarn­a för Europa och övriga världen ska samtidigt kunna ge en sänkning av energiförb­rukning och koldioxidu­tsläpp med upp till 5 procent.

I lanseringe­n ingår även Volvos första lastbil som säljs enbart som elektrisk, avsedd för stadstrans­porter.

2023 blev ett väldigt bra år för Volvo Lastvagnar.

Men när moderbolag­et AB Volvo presentera­de sitt bokslut för fjolåret i fredags pratade vd:n Martin Lundstedt om ett kärvare 2024, där det väntar neddragnin­gar bland annat i fabriken i Tuve i Göteborg.

I ljuset av det är måndagens lansering

BILD: VOLVO LASTVAGNAR

extra viktig, enligt Roger Alm.

– Det här är naturligtv­is jättevikti­gt för koncernen i helhet och framför allt i affärsområ­det Volvo Lastvagnar, säger han.

– Det kommer att stärka vår konkurrens­kraft och naturligtv­is är ambitionen att vi ska växa och ta marknadsan­delar.

 ?? ?? Volvo Lastvagnar lanserar ny modellseri­e och en ny plattform för tunga lastbilar.
Volvo Lastvagnar lanserar ny modellseri­e och en ny plattform för tunga lastbilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden