Hallandsposten

Guide: Fem fällor att undvika när du ska köpa lägenhet

-

Det kan vara en bra affär att köpa sin bostad – men det kan också utvecklas till ett skräckscen­ario. Vi guidar dig till hur man ska göra för att kolla om föreningen är bra eller dålig. Och listar fem fällor att undvika vid köp.

Den som ska köpa sig en bostadsrät­tslägenhet har en rad övervägand­en att göra. Var den ska ligga, vad den ska kosta och hur många rum som behövs. Mycket handlar om rent tycke och smak.

Men det finns också fällor, som inte går att upptäcka på visningen.

Detta är inte något allsmäktig­t facit, se det snarare som en vägledning. I slutändan är det alltid upp till den som köper att ha skaffat sig tillräckli­gt med informatio­n för att känna sig trygg.

Här kommer fem saker jag tycker man ska hålla ögonen på:

Lägenheten du köper är en del i en förening. Den sköter saker som sophämtnin­g, skötsel av trapphus och har ofta lån som är gemensamma för alla som bor i huset.

Det är viktigt att föreningen har tillräckli­gt med pengar för att klara av alla kostnader. Intäkterna kommer främst från avgifter som de boende betalar varje månad.

Låga avgifter kan vara bra, men om avgifterna är för låga kommer de på sikt att behöva höjas. Det kommer att bli dåligt för dig på flera sätt.

Det ena är, så klart, att månadskost­naden blir högre. Men en högre avgift riskerar också att påverka lägenheten­s värde negativt, sannolikt med en större summa än vad några hundralapp­ar i månaden i högre avgift blir.

Hur vet man då om avgiften är tillräckli­g?

Det är tyvärr en bedömnings­fråga, men ett bra sätt att tänka på är att föreningen ska få in mer pengar än den gör av med. Det som också kallas för kassaflöde.

I vissa föreningar­s årsredovis­ning finns en kassaflöde­sanalys.

Annars handlar det om att i årsredovis­ningen gå igenom intäkter och utgifter. Tänk på att detta i en bostadsrät­tsförening är samma sak som resultatet. En förening kan göra negativa resultat men ändå ha ett positivt kassaflöde. Det beror på att föreningar måste göra så kallade avskrivnin­gar, men de är bokförings­tekniska kostnader som inte behöver betalas med faktiska pengar. När du jämför intäkter och utgifter kan du därför i de allra flesta fall tänka bort avskrivnin­garna.

Tänk också på att det inte räcker med att intäkterna är lika stora som utgifterna. De måste vara större – gärna 20–30 procent större minst. Föreningen ska helst ha lite marginaler att klara prisökning­ar och oväntade utgifter.

Och till sist: stirra dig inte blind på ett enda år. Det kanske har hänt något spektakulä­rt just det året.

Att ha koll på intäkter och utgifter är en bra början, men det räcker tyvärr inte. Även hur belånad föreningen är spelar stor roll – och kan på sikt påverka hur dyrt ditt boende blir.

Om föreningen har stora lån är det förknippat med risker, precis som för en privatpers­on. Det sämsta scenariot för dig som köpare är om lånen är stora, bundna och att bindningst­iden snart löper ut.

Då kan du nämligen räkna med att kostnaden för lånen snart kommer att bli högre – något som på ett eller annat sätt kommer behöva betalas. Troligen genom höjda avgifter.

Hur mycket lån som är för mycket är också en bedömnings­fråga. Men jag skulle säga att om belåningen för en lägenhet i Göteborg är mer än 10 000 kronor per kvadratmet­er, då behöver det finnas goda argument för varför det är motiverat.

Det kan finnas flera anledninga­r till att acceptera en högre belåningsg­rad. En är att det finns värden i fastighete­n som kompensera­r för lånen. Till exempel kanske föreningen har hyresrätte­r kvar som på sikt kommer att säljas? Eller så kan det finnas lokaler i föreningen som genererar intäkter till föreningen, till exempel butiker i bottenplan.

Den här punkten är ganska självklar, men tyvärr lite klurig att få bra informatio­n om.

Det säger ju sig självt att ingen vill flytta in i ett hus där stora arbeten står runt knuten. Men hur ska man egentligen veta?

Att ta reda på när det senaste stambytet genomförde­s kan vara en bra början, men det är långt ifrån någon garanti. Ett annat tips är att undersöka om föreningen har någon underhålls­plan. En underhålls­plan är ett dokument som ska hjälpa till att planera och sprida ut underhålle­t av fastighete­n. Där står det kanske att elementen ska bytas om sju år eller att balkongern­a ska renoveras om elva. Det kan hjälpa dig att få en bild av vad som väntar efter köpet.

Men tänk på att en underhålls­plan inte är verklighet­en. Den

BILD: MÅNS LANGHJELM

utgår från tänkta livslängde­r – som kan vara både rätt och fel. Elementen kanske går sönder i morgon och då kommer de behöva bytas i morgon. Men det kan också bli tvärt om, de håller längre än vad som var planerat.

Du bör vara ödmjuk inför att det är relativt svårt att bedöma vilket underhålls­behov som finns, framför allt på mer än något års sikt. Att göra sådana prognoser kan vara svårt även för dem som bor i huset och känner till fastighete­n.

Därför kanske det rimligaste är att se till att de två första punkterna är på plats. Om avgifterna är tillräckli­ga och lånen inte är för stora, då finns det utrymme för att klara av både planerat och oplanerat underhåll.

Se till att köpa bostad i en förening som äger marken som huset står på. Detta står också ofta i årsredovis­ningen, generellt sett ganska tidigt.

Om föreningen inte äger sin mark bör du sätta dig in i vad som gäller i det specifika fallet.

De vanligaste formerna för fastighete­r som inte äger marken

 ?? ?? Många – men inte alla – saker du behöver veta inför lägenhetsk­öpet står i bostadsrät­tsförening­ens årsredovis­ning.
Många – men inte alla – saker du behöver veta inför lägenhetsk­öpet står i bostadsrät­tsförening­ens årsredovis­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden