Hallandsposten

Ett av de mest förfalskad­e livsmedlen i världen

”Honung ligger på topp fem-listan över livsmedel som det fuskas mest i världen med, säger Pelle Lundblad”, ordförande i Biodlarnas kvalitetsg­rupp (Svenska Biodlares Riksförbun­d).

- Peter Willebrand konsument@gp.se

Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsg­rupp (Svenska Biodlares Riksförbun­d) menar att honung är ett av de mest ”förfalskad­e” livsmedlen som säljs.

Han hänvisar till en färsk rapport från EU :s antibedräg­eribyrå som visar att 46 procent av den honung som importeras till EU bedöms vara falsk.

– Många av dem som säljer den falska honungen vet också vilka nivåer de ska skruva på för att undvika att fastna i kontroller­na, till exempel genom att tillsätta lagom mängder sirap.

– Bara för att ett test klassar en honung som äkta är det inte säkert att det inte fuskats i något led, inte minst vid olika typer av blandninga­r av Eu-honung och honung som importerat­s utanför EU.

Hans råd till den som verkligen vill försäkra sig om att köpa en bra och äkta flytande honung är att vända sig direkt till biodlaren och köpa den så färsk som möjligt.

– Då håller den sig också flytande längre. Vi har generellt mycket druvsocker i vår nektar i Sverige, inte minst från raps, vilket gör att honungen kristallis­eras relativt snabbt. Försöker man hålla den flytande längre genom att värma den kan resultatet bli ett högt Hmf-värde, vilket inte är bra.

Pelle Lundblad tycker att man ska ha ”minst fyra olika typer” av honung hemma för olika syften.

– Det spelar ingen större roll vilken typ av honung som du använder i teet eller matlagning­en. Men ska du hälla lite honung över en sallad eller laxen är det viktigt att använda en som verkligen har rätt smak och kvalitet.

Priset är ofta en bra indikator, understryk­er han.

– Att jämföra en billig och blandad honung med en bättre honung direkt från biodlaren är ungefär som att som att jämföra ett spanskt lantvin från 80-talet med ett Châteauneu­f-du-pape.

 ?? BILD: HAKIM GRAPHY ?? Förfalskni­ng av honung är extremt vanligt, menar Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsg­rupp.
BILD: HAKIM GRAPHY Förfalskni­ng av honung är extremt vanligt, menar Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsg­rupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden