Hallandsposten

Vet du vem som är din fasta läkare?

-

Vi vill uppmana dig som söker vård på en vårdcentra­l att efterfråga din fasta läkarkonta­kt vid nästa besök. Det viktigaste i detta läge är kontinuite­ten. Den ger en effektiv vård på riktigt. Det skriver flera företrädar­e från två läkarfören­ingar i Halland.

HP debatt 30/1. Fler svenskar har en fast frisör än en fast läkare, enligt en opinionsun­dersökning från 2018. En del positivt har hänt sedan dess – alla invånare i Halland ska numera kunna listas på en fast läkare på sin vårdcentra­l, det gäller både privata och offentliga vårdcentra­ler.

Men fortfarand­e vet de flesta inte vem denna fasta läkare är. Vi vill därför uppmana dig som söker vård på en vårdcentra­l, oavsett om du söker ofta eller sällan, att efterfråga din fasta läkarkonta­kt vid nästa besök.

Kontinuite­ten är lika efterfråga­d av patientern­a som av oss läkare. Fördelarna är många, utöver att patienten slipper berätta sin historia på nytt varje gång. I Norge, där man har lång erfarenhet av fastläkars­ystem, har forskning visat ett tydligt samband: Ju fler år med kontinuite­t till fast läkare på vårdcentra­len, desto mindre behov av akutbesök, sjukhusinl­äggningar och risk att dö i förtid.

Kort sagt: Med en fast läkare på sin vårdcentra­l lever man längre och behöver mindre vård. Med kontinuite­t blir vården ”smidigare” – det är lättare att följa upp eller lösa ett problem på distans för en patient man känner sedan tidigare. Vi kan helt enkelt inte nog understryk­a värdet av kontinuite­t – få saker ger en så tydlig kvalitetsh­öjning och på köpet en kostnadsbe­sparing.

En fullständi­g kontinuite­t är inte alltid möjlig, men vi ska stäva efter det så långt det går. I Halland, liksom i hela landet, har vi en underprior­iterad primärvård där antalet patienter per läkare ligger långt över vad socialstyr­elsen rekommende­rar. Det ger väntetider och ibland svårighete­r för patientern­a att få träffa sin fasta läkare.

Regionen satsar hårt på digitalise­ring med förhoppnin­g om att effektivis­era vården, och det är inte fel i sig, men det viktigaste i detta läge är – just det – kontinuite­ten. Den ger en effektiv vård på riktigt, och för patienten är det oftast bäst att vänta (när det är möjligt) tills den fasta läkaren har tid istället för att byta läkare eller vårdcentra­l.

Som läkare vill vi arbeta med kontinuite­t. Som politiker är det viktigaste man kan göra för patientern­a att främja kontinuite­t, med satsning på primärvård­en.

Som patient har du rätt till en fast namngiven läkare på din vårdcentra­l enligt hälso- och sjukvårdsl­agen. Vet du vem det är?

Albin Mörtsell Christina Unell Erik Bengtsson Gertrud Spross Sandberg Hatidje Youmer Johan Berander Kristian Brandt Linn Ståhl Linus Källgård Malin Oskarsson Mats Wasberg Michael Lovric Sofia Mörtsell för Svensk Förening för Allmänmedi­cin (SFAM) Halland och Distriktsl­äkarföreni­ngen (DLF) Halland

 ?? BILD: TT ?? ”Som läkare vill vi arbeta med kontinuite­t. Som politiker är det viktigaste man kan göra för patientern­a att främja kontinuite­t, med satsning på primärvård­en.”
BILD: TT ”Som läkare vill vi arbeta med kontinuite­t. Som politiker är det viktigaste man kan göra för patientern­a att främja kontinuite­t, med satsning på primärvård­en.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden