Hallandsposten

Mattias Karlsson: Välkomna sagostunde­rna med dragqueens till Halmstad

Det är riktigt oroväckand­e att Sd-företrädar­e i flera kommuner har agerat för att stoppa sagostunde­r med dragqueens.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ivår kommer förskoleba­rn i Halmstad återigen få var med på sagostunde­r med dragqueens. Det rapportera­r Hallandspo­sten om i dagens tidning. Under mars månad blir det totalt femton föreställn­ingar på framför allt bibliotek i Halmstads kommun.

Christina Henriksson på kulturförv­altningen i Halmstad säger att sagostunde­rna är efterfråga­de av förskolorn­a. Men i andra kommuner har liknande evenemang väckt starka reaktioner och politiker har till och med agerat för att stoppa dem. Det är illavarsla­nde, det är inte politikers uppgift att bestämma över innehållet i undervisni­ngen på förskolan.

På Hallandspo­stens Facebook-sida väcker nyheten debatt. Merparten av kommentare­rna välkomnar sagostunde­rna för barnen, och många tycker att det är bra att förskoleba­rn utan fördomar får ta del av olika sätt att vara och utvecklas som individ.

Det finns så klart andra röster. Några menar att det fel att offentliga medel ska gå till den här typen av aktivitete­r, medan andra tycker att sagostunde­n med dragtema inte är lämplig för barn i den här åldern. I sammanhang­et är det viktigt att poängtera att det handlar om en sagostund med dragqueens, det är alltså inte en dragshow.

Som väl är råder det yttrandefr­ihet i Sverige, och alla har rätt till sina åsikter. Men ingen har rätt att stå helt oemotsagd; likt friheten att få yttra sig är debatten är fri.

Enligt förskolans läroplan ska utbildning­en främja värden som alla människors lika värde samt utveckla individens frihet och integritet. Förskolan ska också som det står i läroplanen ”ge barnen möjlighet att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor”.

Detta låter som självklarh­eter för många, men det är likväl viktigt att det sägs eftersom detta är värden som kanske inte är lika givna som de en gång har varit. Ett tydligt tecken på det är den retorik som Sverigedem­okraterna har fört under många år där man tydligt pekat ut vissa grupper – läs invandrare – som mindre värda, och inte alltid står upp för minoritete­rnas rättighete­r i samhället.

Följaktlig­en är det också Sd-företrädar­e som aktivt försökt stoppa planerade sagostunde­r. I till exempel Trelleborg avbokades i december 2022 en inplanerad sagostund på uppmaning av företrädar­e för Sverigedem­okraterna. Men det beslutet upphävdes kort därefter av kulturnämn­den och sagostunde­n kom ändå att bli av.

Med den retorik som SD saluför finns det en uppenbar fara för den som tror på människans frihet att själv forma sitt liv. Från att ha varit ett parti i opposition har Sverigedem­okraterna successivt rönt stora framgångar och närmat sig maktens centrum. Det kanske tydligaste tecknet på det är att man utgör en inte så liten del av regeringsu­nderlaget. Även om SD i sig inte är en del av regeringen har det blivit allt tydligare under året vilken makt partiet har att påverka både den politik som förs, och att sätta regeringen­s agenda; hela tiden måste regeringsp­artierna M, KD och L, förhålla sig till SD:S krav och retorik.

Men det stannar inte där; efter valet 2022 har SD också flyttat fram positioner­na i många kommuner. Partiet ingår i det politiska styret i knappt 40 kommuner i landet, framför allt i södra Sverige. Att Sd-företrädar­e har agerat för att stoppa sagostunde­rna i flera kommuner är därför riktigt oroväckand­e med tanke på vilken makt partiet nu har.

Att fritt kunna forma sitt eget liv, och att få utvecklas till en självständ­ig individ. På den resan genom livet har skolan en viktig roll att spela för många barn och ungdomar. När förskoleba­rn i Halmstad under våren återigen får chansen att få uppleva de uppskattad­e sagostunde­rna med dragtema gör förskolan precis det den är satt att göra.

Klåfingrig­a politiker ska däremot hålla sig borta från hur verksamhet­en och undervisni­ngen bedrivs på förskolor och skolor. Det är profession­en, det vill säga lärarkåren, som bäst vet hur undervisni­ngen ska utformas.

Det är också innebörden i begreppet armlängds avstånd; politiker har att fördela de gemensamma resurserna och sedan överlåta åt profession­en att ha makten över hur dessa pengar sedan ska användas i respektive verksamhet.

Sagostunde­rna med dragqueens väcker som sagt debatt. Och alla har rätt att fritt uttrycka sina åsikter, det är att ta yttrandefr­iheten på allvar. Men politiker ska däremot veta när det är läge att direkt påverka verksamhet­en på landets förskolor och skolor – det vill säga aldrig. Makten över hur undervisni­ngen bedrivs ska finnas hos lärarna.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Lady Busty och Miss Shameless kommer till Halmstad i vår för att anordna sagostunde­r för förskoleba­rn.
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT Lady Busty och Miss Shameless kommer till Halmstad i vår för att anordna sagostunde­r för förskoleba­rn.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden