Hallandsposten

Beslutet om konstgräsp­lan skjuts upp

Andersberg:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Beslutet om var konstgräsp­lanen på Andersberg ska ligga skjuts upp. Orsaken är att det uppstått frågetecke­n kring eventuella effekter av strålninge­n från det närliggand­e ställverke­t. – Vi blev lite förvånade när vi läste igenom studien och hittade det här, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyr­elsens ordförande.

På tisdagen var det tänkt att kommunstyr­elsen skulle ha godkänt lokaliseri­ngsstudien för Andersberg, som föreslår att den planerade konstgräsp­lanen ska byggas där kolonilott­erna i dag ligger.

Men så blev det inte. I stället beslutade politikern­a att återremitt­era ärendet för vidare utredning. Frågan om var konstgräsp­lanen hamnar är därmed öppen på nytt.

Orsaken till beslutet är att det uppstått frågetecke­n kring eventuella negativa effekter av strålninge­n från det närliggand­e ställverke­t.

– Vi blev lite förvånade när vi läste igenom studien och hittade det här, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyr­elsens ordförande, och fortsätter:

– Vi hade inte hela bilden av strålnings­problemati­ken. Vi har pratat om ställverke­t, men då har det mest handlat om att vi behöver ett staket för bollarna. Därför måste vi utreda frågan noggrannar­e för att veta mer om eventuella konsekvens­er för både befintlig och ny verksamhet på platsen.

Återremiss­en, som också innebär att andra möjliga placeringa­r av konstgräsp­lanen ska utredas, medför att hela projektet blir försenat.

Både S och KD hade konstgräsp­lanen

Koloniområ­det på Andersberg. på Andersberg som ett vallöfte. Är det här att betrakta som en reträtt för er i det politiska styret?

– Nej, det är absolut inte en reträtt. Det ska bli en plan där, men kanske inte exakt på den här platsen, svarar Pålsson och tillägger:

– Jag är inte alls glad över förseninge­n. Det här är ett mycket prioritera­t ärende.

Inför tisdagens möte hade Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet föreslagit att en alternativ placering av konstgräsp­lanen ska utredas.

Partierna själva har föreslagit Halmiavall­en och Fylgiapark­en, som ligger vid Stadsbondg­ården på andra sidan E 6.

MP och V har pekat på strålnings­frågan och den kritik som Andersberg­s fritidsodl­arförening framfört om att deras 138 kolonilott­er måste flytta.

– Vi upplever att man faktiskt på ett sätt ställer grupper mot varandra, kolonilott­er mot konstgräsp­lan, säger Tania Bengtsson (V), som tycker att ärendet har drivits fram för fort.

– Hur stor del av konstgräsp­lanen det är som skulle utsättas för strålning är inte helt klart i det nuvarande underlaget. Det krävs att man gör en mer ordentlig utredning, säger Hanne Göransson (MP).

MP och V ser tisdagens beslut om återremiss som en seger, även om de inte behövde lägga fram sitt yrkande.

– Styret kom med ett eget förslag till beslut, men det var det här vi ville åstadkomma, att frågan skulle utredas vidare, säger Tania Bengtsson.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ??
ARKIVBILD: ROGER LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden