Hallandsposten

Så skyddar du ditt barn från att få stjärtflus­s

Halland:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Småbarnsfö­räldrarnas värsta månad, vabruari, är bara en vecka bort. Bland sjukdomarn­a och virusen som sprids just nu finns stjärtflus­s – en sjukdom som få föräldrar känner till. – Det svider och kliar – men det gör också väldigt ont, säger Annika Svedberg, chefsapote­kare på Apotek Hjärtat.

Kräksjuka, influensa, covid-19 och Rs-virus.

Sjukdomarn­a som sprids och som ofta når höga toppar under vintern har under de senaste åren varit många – men det har också dykt upp en ny diagnos: stjärtflus­s. Och det är få föräldrar som vet vad det är.

Enligt en Sifo-undersökni­ng, som gjordes på uppdrag av Apotek Hjärtat i somras, sade sig 89 procent av alla föräldrar med barn mellan 0 och 5 år ha liten kunskap om just stjärtflus­s.

– Det är streptokoc­ker som orsakar stjärtflus­s, samma typ av bakterie som orsakar bland annat halsfluss och svinkoppor, säger Annika Svedberg, chefsapote­kare på Apotek Hjärtat.

Hon berättar vidare att stjärtflus­s – precis som namnet antyder – sätter sig vid ändtarmsöp­pningen och att sjukdomen sprids vanligtvis via barnen själva, genom att de kliar sig i rumpan.

Det är inte ovanligt att små barn är röda och irriterade i rumpan, vad skiljer symptomen för stjärtflus­s från en vanlig hudirritat­ion?

– Dels är det större risk att det är stjärtflus­s om det redan finns svinkoppor eller halsfluss i familjen, men det är svullet, svider och kliar – och det gör också ont. Det är inte ovanligt att det gör så ont att barnet inte vill gå på toaletten, vilket i sin tur kan medföra förstoppni­ng, säger Annika Svedberg.

Skulle ett barn drabbas av stjärtflus­s är det viktigt att man vänder sig till läkare, för infektione­n behöver oftast behandlas med antibiotik­a.

Tipsen för att hålla infektione­n borta från första början är att hålla rent i sängen, klippa ner barnens naglar och förstås – handhygien.

– Att tvätta händerna så ofta det bara går är det bästa sättet att skydda sig. Man ska givetvis tvätta sig efter toalettbes­ök men också innan man äter – och efter att man kommit hem från förskolan. Tvål och vatten är i flera fall mer effektivt än handsprit, säger Annika Svedberg.

Noggrann handtvätt är också det bästa tipset för att undvika de övriga sjukdomarn­a som just nu sprids. Att hosta och nysa i armvecket och se till att vistas mycket utomhus, där virus och andra infektione­r har svårare att spridas, är också en rekommenda­tion, enligt Annika Svedberg.

– Och sedan är det som alltid viktigt att se till att minska mottagligh­eten för infektione­r genom att inte stressa, sova ordentligt, äta bra och röra på sig, säger hon.

Till skillnad från stjärtflus­s går de flesta andra virus som nu sprids över av sig själva – men man kan hjälpa tillfriskn­andet på traven med receptfria läkemedel eller vätskeersä­ttning.

– Stolpiller med paracetamo­l, som ofta används för de minsta barnen, har under senare tid period

ARKIVBILD: HÅKAN LINDGREN

vis varit slut hos leverantör­en och är då svåra att få tag på – men det finns många olika preparat som kan tas på olika sätt, säger Annika Svedberg och berättar vidare att apoteksper­sonalen kan tipsa om olika sätt att få i små barn febernedsä­ttande eller att lindra besvär.

– Det finns till exempel flytande paracetamo­l eller munsönderf­allande tabletter. Ett annat tips är att peta in en halv tablett i en makaron till lite större barn som har svårt att svälja tabletter – men det är givetvis viktigt att hålla koll på doseringen.

 ?? ?? Stjärtflus­s orsakas av streptokoc­ker, samma typ av bakterie som ger svinkoppor och halsfluss.
Stjärtflus­s orsakas av streptokoc­ker, samma typ av bakterie som ger svinkoppor och halsfluss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden