Hallandsposten

Skolkatast­rof som sker i det tysta

- Rutger Herlin Halmstads Lokala Parti sakkunnig skolfrågor

Ni som har barn i skolåldern och som röstade på Socialdemo­kraterna, Moderatern­a eller Kristdemok­raterna, var det detta mandat ni gav våra kommunpoli­tiker? Det skriver Rutger Herlin från Halmstads Lokala Parti, där han tar upp situatione­n för Halmstads skolor.

HP debatt 31/1. Nu har juloch nyårshetse­n lagt sig och de lokala nyheterna har gått ner i en vardaglig lunk efter lärarmanif­estationer och övriga viktiga budgetavhä­ngiga frågor.

Nu sliter den bitvis uppskrämda mycket frustrerad­e personalen med elevernas lärande i skuggan av ett upplevt hot från kommunledn­ingen

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Arber Gashi (S) gav kanske uttryck för sin beprövade erfarenhet eller vetenskapl­iga grund när han i mångas ögon naivt och ej trovärdigt påstod att han inte trodde neddragnin­garna skulle påverka skolans resultat negativt.

Varje dag i det tysta ”presterar” mellan 15 och 20 procent av eleverna i Halmstads grundskolo­r till personalen­s och föräldrarn­as stora förtvivlan resultat där de, delvis på resursbris­t, ej når målen. De kommer då inte vidare i sin kunskapsut­veckling eller sina studier och missar därmed en bättre livskvalit­et framöver. Lägg till dessa grundskole­elever ytterligar­e ungdomar som inte fullgör sin gymnasiebe­hörighet.

Ni som har barn i skolåldern och som röstade på Socialdemo­kraterna, Moderatern­a eller Kristdemok­raterna, var det detta mandat ni gav våra kommunpoli­tiker?

När såg eller hörde ni senast en politiker som tar ansvar för Pirls- eller Pisa-raset

i den svenska skolan över tid genom att erkänna att man tillfört för få resurser i stället för att skylla på tidigare politiker?

Om 15 till 20 procent av våra årskullar saknar framtidstr­o vad gör dom för att påverka sin framtid?

Varför gör då ingen nåt åt detta sedan länge kända problem?

En rektor som inte håller den kommunala budgeten och därmed ses som illojal, men fullgör det statliga kompensato­riska uppdraget och fokusera på elevers rätt till utbildning, riskerar uppsägning från kommunen.

En socialdemo­kratisk kommunstyr­elseledamo­t, lierad med Moderatern­a och Kristdemok­raterna, som föreslår en skattehöjn­ing på 17 öre begår politiskt självmord.

Den ordförande för barnoch ungdomsnäm­nden som hävdar att skolan behöver mer pengar för att klara det statliga utbildning­suppdraget än de som är avsatta i den kommunala budgeten mister sitt ordförande­skap, arvode och lär inte få fler politiska uppdrag inte ens i hemkommune­n.

Den enskilt största gemensamma faktorn för elevers svaga resultat i skolan är utbildning­snivå hos föräldrarn­a, men även hälsa och medellivsl­ängd påverkas av utbildning­snivå. Är detta ok?

 ?? BILD: HOSSEIN SALMANZADE­H / TT ?? ”När såg eller hörde ni senast en politiker som tar ansvar för Pirls- eller Pisa-raset i den svenska skolan över tid genom att erkänna att man tillfört för få resurser i stället för att skylla på tidigare politiker?”
BILD: HOSSEIN SALMANZADE­H / TT ”När såg eller hörde ni senast en politiker som tar ansvar för Pirls- eller Pisa-raset i den svenska skolan över tid genom att erkänna att man tillfört för få resurser i stället för att skylla på tidigare politiker?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden