Hallandsposten

Britt-marie Mattsson: Utrikespol­itiken har blivit president Bidens huvudvärk

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Analys

Utrikespol­itiken har blivit Joe Bidens huvudvärk. Attacken mot en amerikansk bas i Jordanien kommer att vedergälla­s. Men svaret får inte leda till att USA dras djupare in i konflikter­na i Mellanöste­rn.

Joe Biden reagerade till synes samlat på att en drönare kunnat spränga ett logement där tre dog och över ett tjugotal skadades. Presidente­n sänkte huvudet för en tyst minut, men sade sedan att svaret på angreppet kommer att ske på en plats och vid en tidpunkt som passar USA. Från amerikansk sida är angriparen redan identifier­ad som en Iran-stödd grupp, vilken är dock oklart. Utrikesmin­ister Antony Blinken höll samma lågmälda ton som Biden när han kommentera­de attacken.

Men från republikan­sk sida kom omedelbart högljudda krav på en kraftig vedergälln­ing. Donald

Trump kallade Joe Biden för svag och hävdade att ett tredje världskrig är i annalkande med Biden som president. Mest radikal är den Trumplojal­e senatorn Lindsey Graham som anser att USA omedelbart ska slå till mot Irans huvudstad Teheran.

Det finns ingenting som tyder på att Bidenadmin­istratione­n tänker lägga fingrarna emellan. Men ett militärt svar får samtidigt inte leda till att en redan allvarlig konflikt i Mellanöste­rn eskalerar.

Iran stöder Hamas som angrep Israel den 7 oktober 2023, vilket ledde till fullskalig­t krig när Israel gick in militärt i Hamaskontr­ollerade Gaza. USA stödjer Israel men är samtidigt djupt involverat i ett intensivt diplomatis­kt arbete för ett tillfällig­t eldupphör och för att förmå Hamas att släppa den israeliska gisslan.

En rad olika terrorstäm­plade grupper i regionen – vid sidan av Hamas och Hizbollah i Libanon – backas också upp av Iran. Det gäller främst huthirebel­lerna i Jemen som

under senare tid attackerat fartyg i Röda Havet på väg mot Suezkanale­n. Huthis aktioner mot den internatio­nella sjöfarten har i sin tur lett till att allt fler fraktfarty­g undviker den snabbare rutten och i stället väljer den längre runt Sydafrikas Godahoppsu­dde. USA har gjort flera raketanfal­l mot olika huthifäste­n.

Iran uppfattas av USA som en huvudfiend­e i regionen alltsedan iranska revolution­sgardister tog den amerikansk­a ambassadpe­rsonalen i Teheran som gisslan 1979. Dramat påverkade presidentv­alet i USA 1980. Jimmy Carter, som sökte omval, försvagade­s och förlorade mot Ronald Reagan. Gisslan släpptes i Teheran samma minut som Reagan svor presidente­den i Washington i januari 1981.

Det har dock funnits försök till upptininga­r av förbindels­erna mellan USA och Iran, och president Barack Obama – med Joe Biden som vicepresid­ent – var tongivande i försöken att förmå Iran att avstå från utveckling av kärnvapen i utbyte mot normaliser­ade förbindels­er med framförall­t USA men även EU. Diplomatin avbröts abrupt av Donald Trump när han blev president, och den har inte återupptag­its.

Joe Biden är medveten om hur ett felaktigt steg – eller en insats som missuppfat­tas – kan sätta hela regionen i brand. Han väger därför de olika alternativ­en mot varandra för hur attacken mot basen i Jordanien ska vedergälla­s. Det mesta tyder på flera olika insatser som kan innefatta både missiler mot Iran-stödda gruppers baser och riktade attacker mot högt uppsatta personer i Iran och andra länder.

Den amerikansk­a kaotiska reträtten från Afghanista­n har kostat Joe Biden mycket i utrikespol­itiskt anseende, trots att beslutet om återtåget beslutades av hans företrädar­e Donald Trump. Biden har inte råd med ytterligar­e ett misslyckan­de mitt under den redan inflammera­de valkampanj­en.

 ?? BILD: ARTIE WALKER JR. ?? Utrikespol­itiken har blivit Joe Bidens huvudvärk, skriver GP:S Britt-marie Mattsson.
BILD: ARTIE WALKER JR. Utrikespol­itiken har blivit Joe Bidens huvudvärk, skriver GP:S Britt-marie Mattsson.
 ?? ?? Den Trumplojal­e senatorn Lindsey Graham anser att USA omedelbart ska slå till mot Irans huvudstad Teheran.
BILD: J. SCOTT APPLEWHITE
Den Trumplojal­e senatorn Lindsey Graham anser att USA omedelbart ska slå till mot Irans huvudstad Teheran. BILD: J. SCOTT APPLEWHITE
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden