Hallandsposten

Israels bombanfall fortsätter – Hamas överväger paus

Många fler människor rapportera­s döda när strider rasar vidare i Gazaremsan. På Västbanken har utklädda israeler utfört en dödlig sjukhusräd. Hamas säger sig ha tagit emot ett förslag om vapenvila för övervägand­e.

- TT-AFP

Liksom under de senaste dagarna har Israel fortsatt att flygbomba och beskjuta Gazaremsan. På marken pågår strider på flera håll, men som mest intensivt kring staden Khan Yunis i syd.

Där pågår strider i stadsmiljö, i ett lerigt landskap bland sönderbomb­ade byggnader och ovanpå ett omfattande tunnelnätv­erk.

Minst 128 människor dödades under natten till tisdag, enligt det Hamasstyrd­a vårdväsend­et i det palestinsk­a området. Enligt de palestinsk­a uppgiftern­a har fler än 26 750 dödats där sedan krigsutbro­ttet i början av oktober.

Israels militär säger sig i en tisdagsupp­datering ha dödat ”fler än 2 000 terroriste­r ovan och under jord”.

På ockuperade Västbanken har israeliska soldater utfört en räd mot ett sjukhus i staden Jenin.

På filmklipp som har spridits av det palestinsk­a vårdväsend­et där ses flera beväpnade personer röra sig i sjukhuslok­alerna i vårdunifor­mer och civila kläder med slöjor, med bland annat en rullstol och ett babyskydd utan barn i.

Tre personer sköts till döds. Enligt Israels militär var de tre med i en av Hamas ”terrorcell­er” och de anklagas för att ha haft långt gångna planer på en terroratta­ck inspirerad av Hamas storskalig­a attacker mot Israel den 7 oktober.

Det palestinsk­a nyhetsorga­net Wafa identifier­ar de dödade som tre män, varav två bröder.

Där Israel anklagar gruppen för att ha utnyttjat sjukhuset som ett gömställe påtalar de palestinsk­a myndighete­rna att sjukhus måste åtnjuta ett särskilt skydd enligt internatio­nell rätt.

USA, Qatar och Egypten har tagit fram ett nytt förslag till vapenvila efter överläggni­ngar med israeliska företrädar­e i Paris. Det har vidarebefo­rdrats till Hamas, som bekräftar att det har tagits emot.

Den terrorstäm­plade islamistgr­uppens politiske ledare Ismail Haniyeh meddelar kort att de ”är i färd med att utvärdera det och leverera sitt svar”.

Qatars premiärmin­ister Mohammad bin Abd al-rahman al-thani uttryckte på måndagen förhoppnin­gar om att ”goda framsteg” kan leda till en ny paus i striderna. Av vad som framkommit hittills föreslås en vapenvila i etapper där Hamas släpper kvinnor och barn ur den gisslan som hålls i Gaza varpå stöd släpps in till det krigshärja­de området.

 ?? BILD: ADEL HANA ?? Kvarlevor letas upp och förs bort efter ett israeliskt anfall mot Zuwaydah i Gaza på måndagen. Av andra bilder som togs vid samma tillfälle framgår det att barn dödades.
BILD: ADEL HANA Kvarlevor letas upp och förs bort efter ett israeliskt anfall mot Zuwaydah i Gaza på måndagen. Av andra bilder som togs vid samma tillfälle framgår det att barn dödades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden