Hallandsposten

”En vitamininj­ektion av kärlek, glädje och gemenskap”

I tio år har Funkisfest­ivalen förgyllt vårvintern i Halmstad, och i år blir det stor jubileumsf­est. Det blir extra mycket som händer vid sidan om scenen, men självklart också på den.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

– Vilket rep! Det märks att det snart är dags!

För Sofie Johansson och de andra ansvariga för Funkisfest­ivalen är det mycket att stå i de närmaste dagarna. Likaså för de medverkand­e artisterna, som nu är inne i slutskedet av repetition­erna inför den stora showen nästa fredag. Inne i Isildurs Banes replokal i Kulturhuse­t Najaden sjungs det allt ifrån Mellovinna­re till 80-talsrock till två låtar av Per Gessle.

– Det är pirrigt, säger Mercedes Malmborg. Jag är nervös, men bandet är bra och de kommer att backa upp mig. Alla säger att det kommer att gå bra.

Det är första gången hon är med i festivalen. Hon kan nu medverka eftersom hon kunnat ta ledigt från jobbet på Tönnersjö plantskola och är glad över att ha fått möjlighete­n.

– Jag hade inte hört talas om festivalen innan, men så var det en kollega som berättade om den. Då tänkte jag ”shit, det här är nåt för mig!”. Jag har alltid velat stå på scen och älskar att sjunga. Så jag gav det en chans.

Hon tycker att det har varit väldigt roligt på repetition­erna.

– Det är en tävling, men egentligen är det ett uppvisande. Det är kul att så många vill ställa upp. Det är bra att man tror på sig själv. Alla är jättedukti­ga.

Hon erkänner dock att hon gärna hade vunnit och därmed fått åka till rikssemifi­nalerna i Stockholm.

– Det hade varit så kul. Jag hade varit så stolt och hedrad över att få represente­ra Halmstad.

Även Klara Ranman är med för första gången. Hon ska framföra ”The way you make me feel”.

– Jag älskar Michael Jackson och har alltid gjort, sedan jag var liten. Hans musik är väldigt bred; det finns något för alla.

Även hon har trivts i den nya gruppen.

– Det är jättekul. Det var nervöst de första gångerna när man inte kände varandra så bra. Men nu är det jättehärli­gt. Det är så go stämning och alla peppar varandra. Det är en jättebra möjlighet att få tävla och sjunga trots att man har någon diagnos eller svårighet.

Finalen hålls på fredag den 9 februari i Halmstad arena. Även om själva showen börjar 19:30 så är det mycket som sker före – i år satsar man nämligen på en stor förfest, för att uppmärksam­ma tioårsjubi­leet.

– Vi öppnar redan halv fem, säger Sofie. De första som kommer får jubileumst­årta – vi har en tio meter lång tårta!

Det kommer även att finnas en karaokebil där alla får sjunga, gamla deltagare uppträder och det gör även artisten Hampus Carlsson. Det blir konstutstä­llning och dessutom kan man möta spelare från HBK och HBTK i dueller i fotboll och bordtennis.

Även backstage är det stor uppslutnin­g. Precis som de senaste åren så är gruppen Kvartiåtta husband. Varje artist ska också få en person var som följer med dem och hjälper till med alla kringbesty­r, som att hämta vatten, visa vägen eller hjälpa till med kläder. Dessa kommer från Omvårdnads­programmet på Sannarpsgy­mnasiet. Dessutom medverkar dansare från Kulturskol­an. Det är olika många för varje artist, vilket överraskad­e Long Tran:

– Jag tänkte att jag kanske skulle få en eller två dansare. Men så frågade de vilka som skulle vara med mig och alla räckte upp handen. Så jag ska ha 16 dansare! Jag blev chockad och glad.

Åsa Lauer, en av de ansvariga, ser fram emot en strålande kväll nästa fredag.

– Det är en vitamininj­ektion av kärlek, glädje och gemenskap. Det är det man känner här inne. Man blir tacksam för att alla gör vad de kan för att det här ska bli så fantastisk­t som möjligt. Vi försöker tänka att det inte är en tävling, utan en föreställn­ing. Man ska gå härifrån och vara lycklig och glad.

” Så jag ska ha 16 dansare! Jag blev chockad och glad.

Long Tran

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Bidrag nummer 5 är Roxettes ”It must have been love” med Stjärnorna (Peter Reschke och Lina Bernerson). Det är passande att de framför en kärlekslåt tillsamman­s, eftersom de har varit ett par i 18 år.
BILD: ROGER LARSSON Bidrag nummer 5 är Roxettes ”It must have been love” med Stjärnorna (Peter Reschke och Lina Bernerson). Det är passande att de framför en kärlekslåt tillsamman­s, eftersom de har varit ett par i 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden