Hallandsposten

Larmet: Stor del av Gazas kulturarv i spillror

Omkring 200 byggnader eller platser som tillhör kulturarve­t i Gazaremsan har skadats eller förstörts under israeliska anfall. Det hävdar den ickestatli­ga organisati­onen Heritage for Peace som försöker dokumenter­a förödelsen och slå larm.

- Erika Josefsson TT

I början av december rapportera­des den stora al-omari-moskén i Gazas gamla stad ligga i ruiner efter ett israeliskt luftanfall. En israelisk källa som bekräftade uppgiftern­a uppgav då för amerikansk­a NPR att Hamas hade tunnlar under moskén, som en gång varit både tempel och kyrka och vars historia sägs gå ända tillbaka till filistéern­a.

Även stora delar av biblioteke­t, med historiska böcker och manuskript, ska ha gått förlorade.

– Den är mer än en moské, här finns människorn­as minnen och ett helt samhälle, säger Isber Sabrine, syrisk arkeolog och ordförande i Heritage for Peace.

Men också den arkeologis­ka utgrävning­splatsen vid vad som en gång var Sankt Hilarion-klostret, ett av regionens allra tidigaste, har skadats enligt Heritage for Peace. I december gavs just denna plats ökad skyddsstat­us av Unesco, en åtgärd som Fn-organet kan vidta under krig.

Klosterrui­nerna är den första plats i Gaza att få detta skydd, skriver Unesco som i ett mejl till TT uppger att fler platser av historiskt värde har rapportera­ts skadade.

Dessa är dock ännu inte verifierad­e av Unescos experter som inte får jobba i krigszoner. I stället är Fn-organet hänvisat till satellitbi­lder och rapporter från tredje part.

”Organisati­onen jobbar också på kompletter­ande akutåtgärd­er som kan genomföras kommande veckor och månader”, beroende på hur situatione­n utvecklas”, skriver Unesco till TT.

Kulturegen­dom får varken anfallas eller användas för militära

BILD: AFP

ändamål, framhåller Unesco. Men enligt Heritage for Peace, en fristående så kallad NGO med internatio­nell styrelse och säte i Barcelona, har stora värden redan gått förlorade i Gaza. I början av november publicerad­e organisati­onen en larmrappor­t med ett hundratal exempel på just det.

– I dag är det dubbelt så många, säger Isber Sabrine.

Han har själv inte varit i det palestinsk­a området utan hänvisar till uppgifter från tredje part och från det palestinsk­a departemen­tet för turism och kulturarv.

– Den här informatio­nen kommer från människor i Gaza som har specialist­kunskaper.

Samtidigt handlar kulturarve­t inte i första hand om byggnader, framhåller Isber Sabrine.

– Det handlar om människorn­a, om minne och identitet, om återhämtni­ng och försoning. Omari-moskén är en ikonisk plats, den är en symbol för Gaza, en plats som alla kan uppskatta. Arvet är väldigt viktigt också för kommande generation­er, för utbildning och för att bygga ett samhälle.

 ?? ?? Bilden från den 5 januari visar al-omari-moskén i staden Gaza som skadats svårt i kriget mellan Israel och Hamas.
Bilden från den 5 januari visar al-omari-moskén i staden Gaza som skadats svårt i kriget mellan Israel och Hamas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden