Hallandsposten

Forskning visar att dna från forntiden kan hjälpa sjuka i dag

Risken att drabbas av den neurologis­ka sjukdomen multipel skleros (ms) är betydligt högre i norra Europa än i södra. Nu kan forskare ha hittat förklaring­en – och förhoppnin­gsvis ökat chanserna till förbättrad behandling.

- Anna Lena Wallström TT

Sjukdomen ms ursprung kan spåras hela 5 000 år tillbaka i tiden, det vill säga yngre stenåldern, och till de genetiska spår som dåtidens människor har lämnat.

Det är ett stort internatio­nellt forskarlag, med experter från bland annat Sverige, som analyserat dna i världens hittills största genbank och kunnat belysa hur forntida folkvandri­ngar och livsbeting­elser lämnat avtryck i den nutida människans genpool. Rönen publiceras i fyra artiklar i tidskrifte­n Nature.

Forskarna lyckades genom analyserna hitta det troliga ursprunget till sjukdomen ms till den period när den boskapsskö­tande folkgruppe­n jamna (eller yamnaya) spred sig västerut från stäpperna i nuvarande Ukraina, sydvästra Ryssland och västra Kazakstan. De blandade sig med östeuropei­ska bondegrupp­er, och den snörkerami­ska kulturen uppstod. Sådana snörkerami­ska grupper vandrade sedan norrut till Skandinavi­en. Fortfarand­e i dag är jamna-generna starka i Skandinavi­en.

Jamna-människorn­a utsattes för zoonoser, det vill säga sjukdomar som sprids från djur till människa. Forskarnas hypotes är att människorn­a med tiden utvecklade en starkare immunitet mot zoonoser – men att det skedde till priset av en förhöjd risk för att utveckla ms. Ms uppstår när immunförsv­aret felaktigt angriper kroppens egna nervceller.

– Skyddet mot parasiter och bakterier som kan överföras från djur var till stor fördel så länge de flesta var bönder, fram till för ungefär 150 år sedan. Men med den moderna livsstilen och förbättrad hygien blev det en obalans. Immunförsv­aret blev sysslolöst, men ville fortfarand­e jobba och gick på kroppen i stället, förklarar Kristian Kristianse­n, professor i arkeologi vid Göteborgs universite­t.

Kristianse­n har medverkat i samtliga fyra studier som publiceras i Nature, och har lett en av dem.

Frågan är på vilket sätt den medicinska forskninge­n kan dra nytta av den nya kunskapen om multipel skleros.

– Det är en självklar fråga som jag själv ställt till forskarkol­leger. De är övertygade om att rönen kan bidra till att utveckla mer precisa behandling­ar i framtiden, säger Kristianse­n.

Han hoppas att forskninge­n på basis av dna-banken kan tas vidare i en andra etapp.

– Hittills har vi publicerat rön baserat på analyser från stenåldern och den tidiga bronsålder­n. Vi har inte analyserat så mycket från järnåldern och medeltiden, vilket vi hoppas kunna göra, säger Kristian Kristianse­n.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Boskapsskö­tande nomader från öst har gjort genetiska avtryck på människor i Skandinavi­en. På arkivbilde­n renas dna fram.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Boskapsskö­tande nomader från öst har gjort genetiska avtryck på människor i Skandinavi­en. På arkivbilde­n renas dna fram.
 ?? BILD: JOHAN WINGBORG ?? Professor Kristian Kristianse­n.
BILD: JOHAN WINGBORG Professor Kristian Kristianse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden