Hallandsposten

Hallänning­ars hälsa har synats i satsningar på hälsosamta­l

Halland: Hallands 40-åringar är mer intressera­de av hälsosamta­l än 75-åringarna. Två parallella hälsofrämj­ande projekt rullades ut samtidigt och under förra året genomförde­s drygt 1 400 hälsosamta­l på länets vårdcentra­ler.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Hallänning­ar som gått på hälsosamta­l har upptäckt diabetes, hypertoni, prostatabe­svär, förhöjda blodsocker- och blodfettsv­ärden som de annars kanske hade missat. Under 2023 kallades både 40- och 75-åringar till hälsosamta­l för första gången.

Det är två parallella satsningar med lite olika utformning, men med gemensamt syfte att förebygga ohälsa och upptäcka sjukdomar och andra hälsoprobl­em tidigt.

Hälsosamta­l för 40-åringar omfattar alla som fyller 40 och är listade på en vårdcentra­l i Halland, både privata och i regionens regi. Omkring 40 procent av de kallade tackade ja till erbjudande­t och 1260 hälsosamta­l har hittills genomförts med nyblivna 40-åringar.

– Erfarenhet­er från andra regioner som jobbat med hälsosamta­l under många år visar att ungefär 50 procent tackar ja. Att vi redan ligger på 40 procent ser jag positivt på. Det skiljer sig lite mellan vårdcentra­lerna med både högre och lägre delta

Anna Rundberg är områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler.

BILD: FREDRIK ANDERSSON

gande, säger Maria Nordin som är verksamhet­sutvecklar­e inom närsjukvår­den i Halland.

Det var dock inte lika många 75-åringar som tackade ja till motsvarand­e erbjudande och under 2023 genomförde­s bara 157 hälsosamta­l i denna gruppen. Färre kallelser gick dock ut eftersom hälsosamta­l för 75-åringar bara omfattar de som är listade på regionens egna vårdcentra­ler, vilket är ungefär hälften.

– Vi hade hoppats att fler skulle tackat ja till erbjudande­t men det är helt frivilligt och man ska vara motiverad om man går på ett hälsosamta­l, säger Anna Rundberg, som är områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler.

Att färre 75-åringar skulle nappa på erbjudande­t var förväntat. Man vet att många äldre redan har en etablerad kontakt med sin vårdcentra­l och till skillnaden mot hälsosamta­len för 40-åringar som är kostnadsfr­ia tas en avgift på 240 kronor ut för 75-åringarna.

Bakgrunden till skillnader­na är att det är två separata politiska satsningar.

– Vi är inte jättenöjda med resultatet för 2023 men har hopp om framtiden. Vi har lärt oss under året och ska fortsätta analysera. Vår förhoppnin­g för 2024 är att det ska bli mer känt och att fler tackar ja, säger Anna Rundberg.

Alla nyblivna 40- och 75-åringar har dock inte hunnit bli kallade, några vårdcentra­ler har inte genomfört några hälsosamta­l alls. Hallänning­ar födda 1983 och 1948 som inte kallades under 2023 kommer få kallelser i efterhand parallellt med att nästa årskullar kallas.

– Målet var att det skulle vara infört på alla vårdcentra­ler under året men av olika anledninga­r har man inte lyckats genomföra hälsosamta­l överallt. Dels för att man på vissa vårdcentra­ler behövt prioritera andra patienter framför det, säger Anna Rundberg.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden