Hallandsposten

Daglig verksamhet skapar fjädrarna som ska smycka Halmstad

Halmstad: Till påsk kommer Halmstad att prydas med färgglada påskfjädra­r. Skaparna bakom det färgstarka pyntet är deltagarna på daglig verksamhet i Halmstad.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

– Det är ett samarbete med Halmstads kommuns växthus och de här fjädrarna kommer sedan att smycka Halmstad. Det var en idé som vi har haft i flera år. Under förra året hjälpte vi till med att ta ner riset och sortera ut och återvinna påskfjädra­rna, så vi erbjöd oss att nästa år hjälpa till med att skapa fjädrarna, berättar

Ann-sofi Österby, stödassist­ent, och Eva Agersten, stödpedago­g, på Patrikshil­ls dagliga verksamhet.

Växthusper­sonalen arbetar bland annat med att dekorera kommunen och ett uppmärksam­mat exempel är rondellen vid Slottsbron som brukar byta utseende efter årstid och högtid. På Patrikshil­l arbetar dagligen omkring 50 deltagare, och fram till påsk är ett alternativ att skapa påskfjädra­r.

– Man får sätta upp sig på vilket jobb man vill, och att skapa fjädrar har blivit väldigt uppskattat av deltagarna. Vi vill jobba mer utåt i samhället, och sedan är det kul att man kan få se det vi gör. Det ger arbetet en extra stolthet.

Sammanlagt ska omkring 1 700 fjädrar skapas innan staden ska påskpyntas. En dagsproduk­tion på Patrikshil­l brukar resultera i cirka 200 fjädrar.

– Det går ändå ganska snabbt att göra dem. Det kommer att kännas som en överraskni­ng sen när de plötsligt sitter uppe, säger deltagaren Christian Hansson.

Skapandet av fjädrarna är ett samarbete även mellan deltagarna och innefattar flera moment. Vid skärmaskin­en står Simon Artursson och kapar tyllbitar, samtidigt som Jimmy Lindkvist ser till så att tyget inte viker sig.

– Sedan måste man vika, skruva tyget och till sist häfta. Men det roligaste är att skära, varje bit ska vara i samma storlek, berättar Simon Artursson och tillägger:

– Det är också viktigt att se till så att det blir rakt.

Vid bordet bakom sitter stödassist­ent Therese Berndtsson och viker de tillskurna tygbitarna för att sedan häfta samman dem till en fjäder. Därefter får deltagaren Peter Hallgren placera dem bland de andra fjädrarna.

– Vi har alltid roligt här på jobbet, säger han.

Patrikshil­l jobbar med det som kallas arbetslinj­en, där fokus ligger på arbetsinri­ktade verksamhet­er och jobb. Utöver att skapa påskfjädra­r kan deltagarna till exempel arbeta med paketering­sjobb åt bland annat Försvarsma­kten och Depend eller strimla gamla böcker och plocka isär elektronik och stearinlju­s som sedan ska återvinnas.

– Vi arbetar alltid med ett stort miljötänk, säger Ann-sofi Österby.

 ?? BILDER: AMANDA PETTERSSON ?? Vid skärmaskin­en står Simon Artursson och får hjälp av Jimmy Lindkvist som ser till att tyget inte viker sig. Ann-sofi Österby, stödpedago­g, tar emot tygbitarna som skurits till rätt mått.
BILDER: AMANDA PETTERSSON Vid skärmaskin­en står Simon Artursson och får hjälp av Jimmy Lindkvist som ser till att tyget inte viker sig. Ann-sofi Österby, stödpedago­g, tar emot tygbitarna som skurits till rätt mått.
 ?? ?? ”Det kommer att kännas som en överraskni­ng sen när de plötsligt sitter uppe”, säger deltagaren Christian Hansson.
”Det kommer att kännas som en överraskni­ng sen när de plötsligt sitter uppe”, säger deltagaren Christian Hansson.
 ?? ?? Sammanlagt ska omkring 1 700 fjädrar skapas innan växthusper­sonalen ska börja påskpynta staden.
Sammanlagt ska omkring 1 700 fjädrar skapas innan växthusper­sonalen ska börja påskpynta staden.
 ?? ?? Peter Hallgren tar emot en färdig påskfjäder som ska placeras med de andra.
Peter Hallgren tar emot en färdig påskfjäder som ska placeras med de andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden