Hallandsposten

Johansson (LP) rasar efter slarv: ”De ska inte ha ett öre”

Laholm:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholmspar­tiets frontman Bertil Johansson hyser inget medlidande med M och SD som kan gå miste om sina partistöd. – Det är världens enklaste regler. Här ska inte ändras något bara för att det är två stora partier, dundrar han.

HP berättade i går att Moderatern­a och Sverigedem­okraterna riskerar att förlora sina partistöd eftersom de inte begärt utbetalnin­g i rätt tid.

Sammanlagt handlar det om uppemot 700 000 kronor som kan brinna inne.

Att kommunråde­t

Ove Bengtsson i artikeln (C) talade om att ändra reglerna fick Bertil Johansson (LP) att gå i taket.

Han pekar på historien.

– Vi har haft två partier tidigare som missat. Då var det ingen diskussion om att Liberalern­a och Vänsterpar­tiet skulle bli utan partistöd. Men nu är det två stora partier som missat kapitalt. Då ska reglerna ändras, säger Bertil Johansson.

– Hade det varit vi, Vänsterpar­tiet eller Miljöparti­et hade de inte velat ändra någonting, menar han.

För att få ut partistöde­t krävs att partiet skickar in två skrivelser per år. En redovisnin­g av hur fjolårets pengar använts med deadline 30 juni. Samt en begäran om utbetalnin­g av nästa års stöd senast 31 december.

Liberalern­a och Vänsterpar­tiet (och även Trygghetsp­artiet) har tidigare åkt dit på att de inte varit i tid med sina sommarskri­velser. Det spelar ingen roll, anser Bertil Johansson.

– Reglerna är hur lätta som helst. Ett parti ska veta att de här hållpunkte­rna finns.

– Moderatern­a hade missat förra året också. Hur kan man handskas med kommunens budget på över en miljard och inte klara att få ut sitt eget partistöd?

Johansson menar att om några regler ska ändras måste det gå genom kommunens demokrati- och organisati­onsberedni­ng. Han tänker kraftigt motsätta sig såväl regeländri­ng som att M och SD får några stödpengar.

– De ska inte ha ett öre. Men skulle de få ut pengar nu ska Liberalern­a och Vänsterpar­tiet också ha sina pengar, säger han.

Numera nedlagda Trygghetsp­artiet blev som nämndes också utan partistöd efter en miss 2021.

TP:S dåvarande kassör Nils Perlhagen ringer även han upp HP och uttrycker samma sak som Bertil Johansson.

– Så fort det gäller stora partier ska man ändra reglerna. När vi småpartier råkade ut för det här var det inte tal om att ändra regler.

– Nu måste det här tas upp i fullmäktig­e. Men då blir de här partierna jäviga och får inte rösta om frågan, säger Perlhagen.

 ?? ARKIVBILD: JONATAN GERNES ?? Bertil Johansson (LP) tycker att Laholms regler för partistöd är väldigt enkla.
ARKIVBILD: JONATAN GERNES Bertil Johansson (LP) tycker att Laholms regler för partistöd är väldigt enkla.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden