Hallandsposten

Den kriminella ekonomin ska strypas –”tuffare tag krävs”

- Peter Wallberg TT

Regeringen vill intensifie­ra arbetet för att strypa den kriminella ekonomin.

– Nu krävs mycket tuffare tag, mer kontroller, transparen­s, mer informatio­nsutbyte för att komma åt de som missbrukar de system som vi byggt upp, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Tillsamman­s med justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) och finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) presentera­de han på onsdagen tre nya steg för att slå hårdare mot de kriminella­s ekonomi.

Kristersso­n pekar bland annat på att man i Italien lyckats pressa tillbaka maffian genom att slå hårt mot dess ekonomi.

Ett av de tre nya stegen är den nya nationella strategin mot organisera­d brottsligh­et som klubbas på regeringss­ammanträde­t på torsdag. En viktig del av strategin handlar om hur myndighete­r, kommuner och andra aktörer ska arbeta i samma riktning för att motverka välfärdsfu­sk, förhindra att företag används för brottsligh­et, och bekämpa bekämpa narkotikah­andel. Regeringen vill också se att myndighete­r oftare använder administra­tiva åtgärder mot kriminella.

– Det har en enorm potential när det gäller att slå mot kriminella­s ekonomi, säger Strömmer.

Ett exempel är att dra in alkoholtil­lstånd även om själva restaurang­en sköter sig.

Ett annat steg är att en rad myndighete­r, bland andra Kronofogde­n, Skatteverk­et och Tullverket får i uppdrag att återta mer brottsvins­ter från kriminella. Delvis handlar det om att förbereda hur man ska tillämpa den nya förverkand­elagen som träder i kraft i juni.

– Från i sommar blir det mycket lättare att ta brottsvins­ter från kriminella­s brottsligh­et, säger Kristersso­n.

Det tredje steget är att regeringen är klar med ett lagförslag som gör det möjligt för en lång rad myndighete­r, kommuner och a-kassor att samköra informatio­n . Syftet är att stoppa felaktiga utbetalnin­gar och att kunna göra mer effektiva kontroller mot arbetslivs­kriminalit­et.

– De har tidigare varit förhindrad­e att dela informatio­n med varandra även vid misstanke om felaktighe­ter, säger Kristersso­n.

Ungefär 15–20 miljarder kronor bedöms betalas ut felaktigt från välfärdssy­stemen varje år. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juni 2024.

” Från i sommar blir det mycket lättare att ta brottsvins­ter från kriminella­s brottsligh­et

Ulf Kristersso­n (M) Statsminis­ter

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) under pressträff om regeringen­s åtgärder mot den kriminella ekonomin.
BILD: PONTUS LUNDAHL Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) under pressträff om regeringen­s åtgärder mot den kriminella ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden