Hallandsposten

Rapport: Våld mot barn hade kunnat förhindras

- TT

Våld mot barn och vuxna skulle kunna förhindras om samhället var mer på tårna, konstatera­r en ny rapport från Socialstyr­elsen. Myndighete­n ser flera allvarliga brister. – Det här kräver att man rannsakar sig själv på olika nivåer, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyr­elsen.

Socialstyr­elsen har granskat 60 ärenden, med både barn och vuxna, som utsatts för dödligt våld eller försök till dödligt våld av en närstående.

Omständigh­eterna skiljer sig visserlige­n åt, men i flera fall har det funnits tydliga varningssi­gnaler.

– Hade samhällsak­törer agerat på annat sätt så hade det mycket väl kunnat bidragit till att förhindra det här, säger Moa Mannheimer.

Ofta har personerna haft kontakt med myndighete­r, många gånger flera myndighete­r, innan brottet skedde.

– Det är allvarligt att vi ser så allvarliga brister och att många brister är återkomman­de. Det här är inga nya frågor.

Majoritete­n av de vuxna som dödats, eller utsatts för dödligt våld, är kvinnor och förövaren var i de flesta fall en manlig partner, eller tidigare partner. Socialstyr­elsen konstatera­r att myndighete­r många gånger haft kännedom om de risker som funnits, men att man inte gjort tillräckli­gt.

– När det gäller ärenden som rör vuxna så har man i hög grad känt till våldet eller att det har funnits en allvarlig problemati­k.

Insatserna som görs, oavsett om det gäller barn eller vuxna, är på många sätt alldeles för ”kortsiktig­a”. Dessutom finns det fortsatt stora brister i arbetet mellan olika myndighete­r – det måste bli bättre, menar Socialstyr­elsen.

– Att man har problem med samverkan är inget nytt. Och det här är sällan en ”quick fix”. Man behöver ha en uthållighe­t över tid och följa upp det här. Blir det en förändring? Där ser vi också att man lämnar det till personen i fråga att återkomma om det inte blir bättre. Här behöver man jobba mycket mer aktivt med att fånga upp personer i risk.

Socialstyr­elsen eftersöker även ett tydligare barnperspe­ktiv. Bland de barn som dödats eller utsatts för våld av en föräldrar är det få barn som tidigare varit utsatta för våld.

– Där finns det andra tecken på att barnet riskerar att fara illa, säger

Moa Mannheimer och tillägger:

– Man behöver ha ett tydligt barnperspe­ktiv i bedömninga­rna. Det syns inte alltid på de här föräldrarn­a att de kommer att begå det här brottet innan det sker.

 ?? BILDER: SOCIALSTYR­ELSEN, JOHAN NILSSON ?? ”Det är allvarligt att vi ser så allvarliga brister, och att många brister är återkomman­de”, säger Moa Mannheimer vid Socialstyr­elsen.
BILDER: SOCIALSTYR­ELSEN, JOHAN NILSSON ”Det är allvarligt att vi ser så allvarliga brister, och att många brister är återkomman­de”, säger Moa Mannheimer vid Socialstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden