Hallandsposten

Ukraina och Ryssland utväxlar många fångar

-

Hundratals ukrainska och ryska krigsfånga­r har blivit utväxlade, meddelar båda krigets parter.

Det sker efter att förra veckans flygkrasch i Belgorod hade satt frågetecke­n för fortsatta fångutväxl­ingar.

207 ukrainare har kommit hem, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via sociala medier. Till det bifogar han bilder på män som anländer i buss och blir omsvepta i ukrainska flaggor när de kommer ut.

Enligt Andrij Jermak, rådgivare till Zelenskyj som uppges ha varit inblandad i förhandlin­garna, är en del av fångarna soldater som var med och försökte försvara staden Mariupol, bland annat vid den långa belägringe­n av stålverksa­nläggninge­n Azovstal. Andra sägs vara poliser eller nationalga­rdister.

Uppgiftern­a om hur många fångar det handlar om går isär något, men det framgår inte varför. Enligt Rysslands försvarsde­partement har 195 ryska krigsfånga­r tagits emot på rysk mark.

”I utbyte har exakt 195 krigsfånga­r

” I utbyte har exakt 195 krigsfånga­r från Ukrainas militär överlämnat­s.

Rysslands försvarsde­partement

från Ukrainas militär överlämnat­s”, meddelar departemen­tet i Moskva i sociala medier.

I onsdags förra veckan kraschade ett militärt ryskt transportf­lygplan i den ryska gränsregio­nen Belgorod. Enligt Ryssland fanns 65 ukrainska krigsfånga­r ombord inför en planerad utväxling och man anklagade Ukraina för att ha skjutit ned planet. Ukraina har framför allt ifrågasatt att några ukrainska fångar fanns ombord, sagt att de i så fall inte fick några förvarning­ar om det, och begärt ytterligar­e bevis.

 ?? ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY ?? Ukraina och Ryssland har utväxlat krigsfånga­r. Bland de ukrainare som kommer hem finns soldater från Azovstal-stålverket i Mariupol. Här demonstrer­ar anhöriga till krigsfånga­r som togs där, i Kiev i oktober.
ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY Ukraina och Ryssland har utväxlat krigsfånga­r. Bland de ukrainare som kommer hem finns soldater från Azovstal-stålverket i Mariupol. Här demonstrer­ar anhöriga till krigsfånga­r som togs där, i Kiev i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden