Hallandsposten

Helmersson avgår som vd för H&M efter fyra år

Pandemin, Ukrainakri­get och bojkott i Kina. Utmaningar­na har varit många under kort tid – nu väljer Helena Helmersson att avgå som vd för Hennes & Mauritz. Daniel Ervér tar över samtidigt som aktien rasar på Stockholms­börsen.

- Tobias Österberg

Efter 26 år inom företaget och de senaste 4 åren som vd, är det nu över. Helena Helmersson och H&M meddelar beskedet i anslutning till att klädjätten presentera­r sitt senaste bokslut.

– Det här var inget lätt beslut såklart. Jag har jobbat inom H&m-gruppen i princip hela mitt yrkesverks­amma liv. Det har varit en fantastisk upplevelse och varit ett privilegiu­m att leda det här bolaget, berättade hon på en pressträff.

– Skälet till beslutet är mera den samlade känslan och tankar kring om jag har rätt nivå av energi för att ta bolaget till nästa nivå, utvecklar hon sedan för TT.

Enligt Helena Helmersson växte funderinga­rna fram för ett par månader sedan.

– Bara det att jag började fundera – det ska man ta på allvar för det här jobbet kräver verkligen 100 procent. Det är en väldigt krävande roll.

Hon klev på rollen i januari 2020, bara ett par månader senare bröt coronapand­emin ut och H&M fick successivt stänga merparten av sina omkring 5 000 butiker när pandemires­triktioner­na sattes i effekt. Det är något Helena Helmersson själv säger sig minnas allra mest från perioden som vd:

– Man måste ha energi på topp och det var ganska chockartat i början när vi var tvungna att stänga ungefär 80 procent av våra butiker. Det är kanske det jag minns allra mest även om det varit flera stora utmaningar.

– Det har varit så mycket som hänt i omvärlden och som vi aldrig behövt hantera tidigare, säger hon och nämner bland annat Ukrainakri­get där H&M precis som många andra bolag i anslutning till krigsutbro­ttet valt att kliva ur den ryska marknaden.

Hon vill själv inte recensera sin egen insats som vd. Rent investerin­gsmässigt har dock aktien fallit blytungt, 19 procent under hennes vd-period. Hennes efterträda­re Daniel Ervér som rekryterat­s internt har också fått ett kyligt mottagande där aktien efter lunchtid var ned nästan 10 procent.

Om Helena Helmersson kämpat med oväntade geopolitis­ka utmaningar har hennes efterträda­re nu på förhand en rad andra hinder, framförall­t hur man ska uppnå bolagets mål om en tioprocent­ig rörelsemar­ginal redan under 2024. Under fjärde kvartalet låg den på 6,9 procent.

– Vår bransch är en bransch under stor omställnin­g. Den påverkas av nya konkurrent­er och behöver ställa om hållbarhet­smässigt. Att

hantera den här utveckling­en och hur vi successivt stärker vårt kunderbjud­ande är en av mina största utmaningar som framtida vd, säger han.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Efter fyra år som vd avgår Helena Helmersson som vd för klädjätten Hennes & Mauritz.
BILD: SAMUEL STEÉN Efter fyra år som vd avgår Helena Helmersson som vd för klädjätten Hennes & Mauritz.
 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Daniel Ervér ersätter Helena Helmersson som vd för klädjätten.
BILD: SAMUEL STEÉN Daniel Ervér ersätter Helena Helmersson som vd för klädjätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden