Hallandsposten

Med garaget fullt av färg – Tiffany Szente har hittat hem i sin konst

Lisa Ajax är bäst, Smash into pieces är sämst ... så nu vet ni. På lördag är Melodifest­ivalen tillbaka och Jan Andersson har lyssnat på de sex låtar som tävlar i Malmö. Detta är hans första intryck.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

I ett garage utanför Torup skapar konstnären Tiffany Szente en egen värld i sina tavlor och skulpturer. – Jag vill inte sätta några begränsnin­gar på konsten, vad man får göra eller vad som räknas som konst, säger Tiffany.

Målardukar täckta i neonfärger når från golv till tak, sida vid sida med akvareller med sagomotiv. På ett bord står rader med dockor med spetsklänn­ingar och djurhuvude­n. Det är svårt att se sig mätt i Tiffany Szentes utställnin­gsrum i garaget i Torup. Hennes konstnärli­ga uttryck präglas av starka färger och övernaturl­iga teman.

– Jag vill inte att man ska titta på min konst och känna någon sorts ångest, utan jag vill att man ska se det och bli glad av det, och tycka att det känns kul, säger hon.

– Tidigare har jag väl inte riktigt trott på mig själv, att det jag gör är tillräckli­gt bra. Jag har alltid graviterat mot mindre traditione­ll konst, och då har jag tänkt att det jag gör inte är konst. Men så hittade jag en konstform som heter popsurreal­ism, eller ”lowbrow art”.

Popsurreal­ism känneteckn­as av humor och antielitis­m mot traditione­ll konst. Tiffany beskriver det som en mer tillåtande konstform, både för konstnären och betraktare­n, och som får vara både kitschig och rolig.

Just nu upptas större delen av hennes tid av illustrati­onsuppdrag för ett amerikansk­t förlag, och av hennes konstdocko­r. Dockor är en konstform som är mindre vanlig i Sverige men större utomlands, och hon har sålt dockor till konstköpar­e i hela världen.

I samband med att hon och sambon flyttade till Torup kände hon att det var dags att satsa på konsten. Det stora huset erbjuder utrymme för skapande som inte är möjligt i en lägenhet, och med skogen utanför dörren kan hon hitta sinnesfrid­en som krävs.

– Det öppnar upp sinnet på något sätt, och man blir mer harmonisk. Jag hade nog inte kunnat slappna av på samma sätt inne i stan. Skogarna här är ju som trollskoga­r, med riktigt gamla, tjocka träd med mossa.

På två år har hon hunnit ha fyra utställnin­gar runt om i området, och snart är det dags igen. Hyltes årliga konst- och hantverksr­unda äger rum sista veckan i mars, och Tiffany är en av många konstnärer i området som öppnar sina dörrar för besökare.

– Det finns så mycket konstnärer i Hylte, och många duktiga. Hade jag inte varit med på konstrunda­n själv hade jag velat åka runt och titta själv, avslutar hon.

Snaart kör vi! På lördag kväll är Melodifest­ivalen – ”hela Sveriges fest” – tillbaka igen då säsongens första deltävling direktsänd­s från Malmö arena.

Årets sex program består av fem delfinaler (Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna, Karlstad) samt finalen på Friends arena i Stockholm och kommer hela vägen att ledas av Carina Berg.

I varje deltävling tävlar sex bidrag, det vill säga totalt 30 artister under säsongen. Två bidrag går direkt till finalen på Friends, två av bidragen är kvar i tävlingen för en andra chans och två bidrag slås ut direkt. De två sista finalister­na tas fram bland dem som kommit trea och fyra genom ett särskilt finalkval i omedelbar anslutning till den sista deltävling­en (en variant på det som tidigare kallades Andra chansen).

Först ut nu på lördag är Adam Woods, Samir & Viktor, Melina Borglowe, Elisa Lindström, Lisa Ajax och Smash into pieces.

Jan Andersson har precis lyssnat på deras bidrag.

Två gånger.

Läs mer om dem här nedanför.

 ?? BILD: SIRI LEIFSDOTTE­R ?? Filmklassi­ker som ”Frukost på Tiffany’s” är en stor inspiratio­nskälla för Tiffany Szente.
BILD: SIRI LEIFSDOTTE­R Filmklassi­ker som ”Frukost på Tiffany’s” är en stor inspiratio­nskälla för Tiffany Szente.
 ?? ?? Vid arbetsbord­et i studion finns plats för skulptur och illustrati­on. Just nu är det de digitala illustrati­onerna som upptar större delen av arbetstide­n.
Vid arbetsbord­et i studion finns plats för skulptur och illustrati­on. Just nu är det de digitala illustrati­onerna som upptar större delen av arbetstide­n.
 ?? BILD: SIRI LEIFSDOTTE­R ??
BILD: SIRI LEIFSDOTTE­R
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden