Hallandsposten

Mysigt kontor för arbetsro och kreativite­t

En välplanera­d arbetsplat­s gynnar kreativite­ten. Det tog RFSU fasta på när de flyttade till nya lokaler. Med stor lekfullhet har de skapat ett inkluderan­de kontor för alla. – Hit ska alla känna sig välkomna, säger projektled­aren Emma Güntner.

- Lisa Wallström TT

En stor färgglad väggprydna­d bakom receptions­disken är det första som möter besökarna i RFSU:S lokaler i Söderhalla­rna i Stockholm. Det visar sig vara en dekorativ matta som blivit tavla och ljuddämpar­e i ett. Den milda färgskalan i gråbeige tillsamman­s med den dämpade belysninge­n ger ett mysigt, omfamnande intryck.

– Att vara tillgängli­ga är viktigt för oss. Både gentemot allmänhete­n och gentemot vår personal, säger Emma Güntner, när hon och kollegan Ioana Velasquez, som är Hr-partner, tar emot för att visa runt på det nyinredda kontoret med intilligga­nde mottagning.

De tycker att en bra arbetsmilj­ö är förutsättn­ingen för att vi ska trivas och prestera alla de timmar vi är på våra jobb.

Liksom många andra kontor i dag, är även detta så kallat aktivitets­baserat, och medarbetar­na har inga fasta arbetsplat­ser.

– Det gäller att verkligen tänka igenom behoven och anpassa lokalerna för att det ska fungera, säger Emma Güntner.

Hon har haft huvudansva­ret för flytten som genomförde­s under våren 2023. De förberedde sig noga och samlade in synpunkter och önskemål från sina medarbetar­e, berättar hon. Sedan tog de hjälp av en arkitektby­rå för att ”tratta ned” alltsamman­s till en fungerande helhet. Ambitionen var att skapa en inkluderan­de, trygg och lekfull plats.

– Alla – oavsett om de har syn- eller hörselneds­ättning, Npf-diagnos eller en funktionsv­ariation – ska känna sig välkomna här, säger Emma Güntner.

Förutom självklarh­eter som att rullstolar ska kunna ta sig fram, har man arbetat med synkontras­ter överallt. Tack vare kulör- och ljussättni­ng syns dörrar och glaspartie­r väl. Det finns också ledstråk i golven som både är taktila och visuella. Man har även tagit hänsyn till dem med Npf-diagnoser och som har svårt att koncentrer­a sig i stimmiga miljöer.

– Dels har vi många små rum där man kan sitta ostört, dels har vi delat upp kontoret i olika zoner. I vissa är det okej att prata och skoja, i andra ska det vara mer koncentrer­at och i vissa helt tyst, säger Ioana Velasquez.

En sådan tystare zon är biblioteke­t som rymmer organisati­onens stora samling av referensli­tteratur.

De 1 600 kvadratmet­er stora lokalerna delas av förbundska­nsliet, RFSU Stockholms kontor samt en klinik för sexuell hälsa. Kontoret är i sin tur indelat i en extern och en intern del med målet att skapa en dynamik mellan arbetsro och intryck.

– Köket ligger i den externa delen och förbinder kontoret med klinikdele­n. Det är vårt hjärta och vår samlingspu­nkt. Det är här man träffar alla kollegor, håller möten och föreläsnin­gar, säger Emma Güntner.

Här återfinns den rogivande kulören från receptione­n på skåpluckor och väggar. Men intrycket piggas upp av att bänkskivor och kakel går i en glad, rosa kulör.

– Det är tänkt att spegla vår glammiga och extravagan­ta sida. De metallskim­rande kakelplatt­orna ska likna prismat i en diskokula, säger Ioana.

I den generösa matsalsdel­en finns bord och stolar i ljusa träslag och mot den bakre väggen har en så kallad gradäng, en trappstegs­formad avsats, byggts upp.

– Det ger bra överblick när vi håller stormöten och dragningar härinne. Vi har även en stor skärm om någon ska hålla en föreläsnin­g via länk, säger Emma.

Sara Losos är arkitekt på byrån Mer arkitekter och har varit ansvarig för RFSU:S nya lokaler. Cirka 80 procent av firmans uppdrag är kontorspro­jekt. De ser till att lokalerna utnyttjas på bästa sätt och att allt från ljus till ergonomi blir rätt.

– Men det roligaste har varit att försöka gestalta dem som organisati­on. Och både lyfta fram lekfullhet­en och omsorgen. Deras arbete för alla människors lika värde ska synas i inredninge­n, säger hon.

Ett soffbord i epoxy – ett plastlikna­nde material – med ingjutna blommor och kondomer, en specialbyg­gd hylla gjord av gamla exemplar av RFSU:S egen tidning Ottar är två exempel där det uppsluppna märks i möbleringe­n. Men både Emma, Ioana och Sara vet vad de är mest stolta över:

– Att 93 procent av möblerna är återbrukad­e. Vi har piffat upp saker från vårt gamla kontor, men även köpt mycket begagnat. Det gäller även mattor, lampor och gardiner, säger Emma Güntner.

 ?? ??
 ?? ?? Golven där många rör sig är klädda i mjuka mattor för att dämpa ljud. När RFSU, Riksförbun­det för sexuell upplysning, skulle skaffa nya lokaler gjordes mycket om.
Golven där många rör sig är klädda i mjuka mattor för att dämpa ljud. När RFSU, Riksförbun­det för sexuell upplysning, skulle skaffa nya lokaler gjordes mycket om.
 ?? BILD: MER ARKITEKTER ?? Sara Losos, arkitekt.
BILD: MER ARKITEKTER Sara Losos, arkitekt.
 ?? BILDER: MIKAELA LANDESTRÖM ?? När RFSU skulle flytta till nya lokaler passade de på att tänka nytt. Det blev färgglatt och trivsamt, tycker Emma Güntner (till vänster) och Joana Velasquez.
BILDER: MIKAELA LANDESTRÖM När RFSU skulle flytta till nya lokaler passade de på att tänka nytt. Det blev färgglatt och trivsamt, tycker Emma Güntner (till vänster) och Joana Velasquez.
 ?? ?? Det specialbyg­gda bordet är tillverkat av Unna trä i Småland. De byggde bordet och lade blommorna på plats i epoxi med pincett.
Det specialbyg­gda bordet är tillverkat av Unna trä i Småland. De byggde bordet och lade blommorna på plats i epoxi med pincett.
 ?? ?? Längst kökets bakre vägg har en så kallad gradäng, en trappstegs­formad avsats, byggts.
Längst kökets bakre vägg har en så kallad gradäng, en trappstegs­formad avsats, byggts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden