Hallandsposten

Soppa: Bönsoppa med krutonger

-

Recept: Maria Zihammou

En soppa som jag aldrig tröttnar på. Den har precis allt man kan önska sig och lite till. Djupet i smaken från tomater, selleri, lök och morot, sedan bönor och kål och till sist brödkruton­ger och riven parmesan. Sista touchen på soppan är att ringla över en god olivolja.

Ribollita – bönsoppa med krutonger 4 portioner

2 gula lökar

2 vitlökskly­ftor

2 morötter

3 stjälksell­eri

2 sötpotatis­ar

3 msk olivolja

1 burk cocktailto­mater, 400 g

1 msk finhackad rosmarin och timjan

1 burk cannellini­bönor, 400 g

1 l buljong (1 vegetarisk buljongtär­ning + 1 l vatten) 200 g svartkål, grovhackad Flingsalt och svartpeppa­r 4 skivor surdegsbrö­d 50 g parmesan

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Om du använder ekologiska morötter behöver du bara skrubba och tvätta rent med kallt vatten och dela i mindre bitar. Skölj och strimla sellerin fint. Skala och dela sötpotatis­arna i mindre bitar.

2. Hetta upp olivolja i en rejäl kastrull och fräs lök och vitlök tills blandninge­n fått lite färg och mjuknat. Tillsätt morötter och selleri och fräs en liten stund till, rör då och då.

3. Häll ner sötpotatis, burktomate­r, krydda med finhackade örter och tillsätt buljong. Sjud under lock i 20 minuter och tillsätt sköljda och väl avrunna bönor tillsamman­s med grovhackad svartkål. Sjud i ytterligar­e 5 minuter för att kålen ska mjukna. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppa­r.

4. Dela bröden i mindre bitar och rosta i stekpanna utan fett tills brödet blivit krispigt och fått lite färg.

5. Skeda upp soppan i skålar och toppa med brödkruton­ger, riven parmesan och ringla över generöst med riktigt god olivolja.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN EDETOFT ??
ARKIVBILD: STEFAN EDETOFT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden