Hallandsposten

Halland tar krafttag mot hepatit C

Halland:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Varje år upptäcks ett 20-tal fall av hepatit C i Halland, men alla som blir smittade vet inte om det. WHO har satt ett mål om att eliminera sjukdomen som ett hot mot folkhälsan till år 2023. Nu pågår ett intensifie­rat arbete med att hitta och behandla fler hallänning­ar med sjukdomen.

Hepatit C är ett virus som orsakar inflammati­on i levern som i förlängnin­gen kan utvecklas till levercirrh­os (skrumpleve­r) eller levercance­r.

I många fall ger dock sjukdomen inga symptom till en början, därför kan smittad personer gå länge utan att veta om att de är sjuka och föra viruset vidare.

– Det är väldigt skadligt men en del kan gå hela livet utan att veta om att de har hepatit C. För varje år som går ökar risken för leverskada, berättar Sandra Samuelsson, biträdande smittskydd­släkare i Region Halland.

Vid hepatit C finns viruset i blodet och i Sverige sprids infektione­n oftast mellan personer som delar nålar när de injicerar droger intravenös­t.

– Oftast upptäcker vi det genom olika kontroller. Till exempel om man har ett känt missbruk och går på sprututbyt­et eller någon behandling, säger Sandra Samuelsson.

Uppskattni­ngsvis bör det finnas några hundratal hallänning­ar som lever med hepatit C utan att veta om det.

Nu tas ett krafttag för att upptäcka fler fall och erbjuda fler behandling.

En insats är att informera och uppmana olika instanser inom vårdkedjan att vara mer uppmärksam­ma på patienter som kan vara aktuella att erbjuda provtagnin­g. Regionens smittskydd­senhet kommer också att gå igenom alla som någon gång lämnat ett prov som visat hepatit C för att hitta smittade hallänning­ar som inte genomgått behandling.

– Det vi gör nu är att gå igenom för att se hur många som inte gått på kontroller eller lämnat prover och som behöver följas. De kommer få brev om att ta ett nytt prov och

BILD: JARI VÄLITALO

förhoppnin­gsvis kommer vi att kunna erbjuda dem behandling.

Bakgrunden till att man tror att många går med obehandlad hepatit C är att det finns myter om att behandling­en är plågsam och ineffektiv och att den inte erbjuds till alla. Så har det varit historiskt, men inte längre.

– Många av dem som valt bort behandling tänker på den behandling som fanns tidigare. Då sjukskrevs patientern­a för att man jämförde

det med cellgiftsb­ehandling, så dåligt mådde man. Då var det en lång och jobbig behandling och alla läkte inte ut, då är det förståelig­t att man inte ville ha den, säger Sandra Samuelsson och fortsätter:

– Nu är behandling­en två till tre månader lång med en tablett om dagen som otroligt få ens märker av och i stort sett alla läker ut.

 ?? ??
 ?? ?? Sandra Samuelsson, biträdande smittskydd­släkare i Region Halland, berättar att man nu går igenom tidigare provsvar för att hitta hallänning­ar sjuka i hepatit C som inte genomgått behandling.
Sandra Samuelsson, biträdande smittskydd­släkare i Region Halland, berättar att man nu går igenom tidigare provsvar för att hitta hallänning­ar sjuka i hepatit C som inte genomgått behandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden