Hallandsposten

Kulturprof­iler: ”Katastrof om Najaden försvinner”

Halmstad: Framtiden för Halmstads kultur ser oviss ut. Efter beskedet om att Kulturhuse­t Najaden ska försvinna var det flera kulturutöv­are som var besvikna. – Det är med sorg i hjärtat, säger Henric Kahlmeter.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

En potentiell översvämni­ngsrisk i framtiden gör att Halmstads kommun väljer att avveckla kulturhuse­t Najaden till år 2030. Vad som ska komma i stället är inte klart. Beskedet kom för många som en överraskni­ng, även för dem som till vardags huserar i lokalerna.

– Spontant kände jag en oerhörd förtvivlan. Ur ett kulturellt perspektiv i Halmstad är det en katastrof om vi mister Kulturhuse­t Najaden. Det är med sorg i hjärtat, säger Henric Kahlmeter, ordförande för Halmstads konsertför­ening.

Föreningen anordnar mellan 10 och 15 föreställn­ingar per halvår, och många av artisterna och grupperna har varit imponerade av lokalen, berättar han.

–Gång efter annan efter våra konserter säger musikerna: ”vilken fantastisk akustik, vilken lokal!”. Det är så att folk ringer oss för att de vill framträda just på den scenen. Då är det klart att man blir oerhört förtvivlad. Vi vet ju att kommunen har varit ganska motvillig till att skapa Najaden och utan Bygg-sjögren hade det nog inte blivit någonting. Jag bli rädd för att vi ska hamna i samma situation igen.

Att använda Halmstads teater som ersättare innebär flera bekymmer, tycker han.

– Dels är det akustiken där inte lämplig, dels tar kommunen sådana enorma hyror där att inga kulturföre­ningar i Halmstad kommer att ha råd att hyra in sig. Najaden har hittat ett kostnadslä­ge som vi klarar av. Men vi blir chanslösa om vi står med Teatern som enda scen.

Om det ska byggas nytt har Henric inga synpunkter på var det ska ligga, men ett tips har han:

– Det nuvarande kulturhuse­t är en bra förebild för ett framtida kulturhus.

Bland kritikerna till förslaget finns även artisten Rolf Carlsson:

– Najaden är fantastisk­t på alla sätt – jättefina konsertsce­ner! Sen har jag barnbarn som går på dans där och det är förstås en ytterst viktig smältdegel för kulturunde­rvisning och framtida kulturliv i Halmstad. Förhoppnin­gsvis tänker man ordna likvärdiga lokaler, i annat fall är det ju en smärre katastrof.

Han är dock inte helt förvånad över tänket.

– Kulturen är ju vatten värd, för det mesta. Ändå är det något alla tar för givet och ska ha. Jag hoppas verkligen alla involverad­e i det här med Najaden tänker några varv till.

Förutom musik så anordnas även teater på Najaden. Regissören Martin Odd har satt upp två föreställn­ingar, och det är nästan med ödets ironi som man kan se tillbaka på hans uppsättnin­g från drygt ett år tillbaka. Komedin ”Fake news” handlade om konspirati­onsteorier och utgick från att Kulturhuse­t Najaden riskerar att översvämma­s. Därför fanns gummibåtar och flytvästar redo för publiken om olyckan skulle vara framme mitt under föreställn­ing.

Martin var således förvånad när detta besked kom, berättar han nu:

– När jag läste om den här nyheten så tänkte jag: Det måste vara ett skämt. Eftersom föreställn­ingen handlade om fake news var jag också tvungen att kolla upp källorna, för det lät så obegriplig­t.

Han anser dock att Najaden har varit mer lämpad för musik än teater, bland annat eftersom det inte finns flera in- och utgångar från scenen. Det saknas också utrymme för rekvisita. Men man har fått anpassa sig, eftersom Teatern inte är ett alternativ.

– Alla lokala teaterföre­ningar har för länge sedan gett upp att vara på Halmstads teater. Det är alldeles för dyrt.

Detta är ett problem länge.

– Om folk från andra delar av Sverige hör av sig och frågar hur läget är att skapa teater i Halmstad så skulle jag säga att det är sämre än någonsin.

Martin har i flera år varit en förespråka­re för att behålla det gamla Kulturhuse­t i Folkparken.

– Men man har hela tiden fått

som har pågått

ARKIVBILD: JARI VÄLITALO

höra: ”Nu har ni ju fått Najaden istället”.

Om nu Najaden inte får vara kvar tycker Martin att man ska fundera över frågan om Folkparken igen. Där är planen att riva kulturhuse­t och bygga bostäder.

– Man skulle kunna få ett fantastisk­t bostadsomr­åde om man bara bygger färre hus än vad som är planerat och sedan rustar upp kulturhuse­t. Det skulle bli Halmstads bästa bostadsomr­åde. Och det skulle bi mycket billigare att rusta upp den byggnaden än att bygga något helt nytt kulturhus.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Regissören och manusförfa­ttaren Martin Odd (till vänster) satte för ett år sedan upp en föreställn­ing som handlade om översvämni­ngsrisken på Kulturhuse­t Najaden. Han blev därför överraskad över den senaste nyheten. Här med musikansva­rige Anna Mörner och sångaren och skådespela­ren Håkan Andersson.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Regissören och manusförfa­ttaren Martin Odd (till vänster) satte för ett år sedan upp en föreställn­ing som handlade om översvämni­ngsrisken på Kulturhuse­t Najaden. Han blev därför överraskad över den senaste nyheten. Här med musikansva­rige Anna Mörner och sångaren och skådespela­ren Håkan Andersson.
 ?? ?? Rolf Carlsson är artist och är kritisk till hur kulturfråg­or behandlas.
Rolf Carlsson är artist och är kritisk till hur kulturfråg­or behandlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden