Hallandsposten

P4 Halland drabbas av besparinga­rna

Halmstad: Sveriges Radios sparpaket innebär att en och en halv tjänst försvinner från P4 Halland. Men ingen medarbetar­e sägs upp, enligt kanalchef Samira Othman.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Under onsdagen meddelade SR hur sparpakete­t på 250 miljoner kronor ska genomföras. Flera program läggs ner och 100 personer har varslats från sina tjänster.

På landets lokala P4-kanaler väntas en till två tjänster per redaktion att försvinna, rapportera­r Ekot.

P4 Hallands kanalchef Samira Othman berättar att sparpakete­t innebär att en och en halv tjänst försvinner från redaktione­n – men ingen medarbetar­e sägs upp.

– P4 Halland kommer att bli en och en halv person färre på redaktione­n. Men vi kommer inte att säga upp någon person, för det har redan skett naturligt, säger hon och fortsätter:

– Vi är redan så pass få tillsvidar­eanställda som vi ska vara sen efter det här sparpakete­t.

Othman förklarar att det rör sig om personer som valt att säga upp sig tidigare, vars tjänster inte har tillsatts i väntan på eventuella besked om neddragnin­gar.

P4 Halland har som uppdrag att bevaka Hallands sex kommuner. För radiokanal­en innebär nedskärnin­gen att man måste prioritera hårdare, berättar Othman.

– Vi gör en omorganisa­tion samtidigt, där vi fokuserar på vad vi ska göra – och vad vi inte ska göra. Det vi är bra på ska vi göra bättre, och så får vi välja bort andra saker, säger hon.

Det var i höstas som beskedet kom att Sveriges Radio ska spara 250 miljoner kronor, 150 miljoner på personalko­stnader.

Public service-bolaget är långt ifrån ensamma om att tvingas spara. Även andra medier har drabbats av nedskärnin­gar, som exempelvis TV4, Gota Media och Stampen Media (där Hallandspo­sten ingår). Även SVT har aviserat att besparinga­r ska göras.

Hur har stämningen varit på redaktione­n sedan beskedet?

– Det får man fråga de fackliga eller någon personal. Men det är klart, sedan företaget i oktober berättade ungefär hur mycket det rörde sig om har väl alla gått runt och funderat ”hur kommer det här att påverka mig?”, svarar hon och tillägger:

– Det vore konstigt för mig att säga att det inte har märkts, men samtidigt är det också svårt för mig att beskriva vad det är för slags stämning.

 ?? BILD: HENRIK MARTINELL/SVERGES RADIO ?? Samira Othman är kanalchef och ansvarig utgivare på P4 Halland.
BILD: HENRIK MARTINELL/SVERGES RADIO Samira Othman är kanalchef och ansvarig utgivare på P4 Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden