Hallandsposten

20-åring åtalas för attack med kniv i Gunillapar­ken

Halmstad: En 20-årig Halmstadbo åtalas för mordförsök efter att han huggit med kniv mot en några år yngre man. Offret avvärjde huggen mot överkroppe­n och huvudet, men fick skärskador på underarmen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Polisen fick ta del av en rejäl dos lögner och påhittade förklaring­ar när de skulle utreda knivattack­en i Gunillapar­ken i mitten av december förra året. Först efter inledande förhör med helt påhittade historier öppnade offret och den misstänkte sig och gav sina versioner av händelsen till utredarna.

Den åtalade 20-åringen nekar till brott och bakom en ovanligt omfattande och detaljrik förklaring om hur utsatt han kände sig finns medgivande­t att han tog med sig kniven till mötet med sitt offer ”för säkerhets skull”.

Väl på plats i Gunillapar­ken

beskriver han att knivoffret hade många bekanta med sig och att han omringades av åtta–tio personer och sedan också blev både hånad och slagen i ansiktet.

20-åringen hävdar i förhören med polisens utredare att han inte kände att han träffade när han viftade med kniven mot offret.

Men åklagaren gör i stämningsa­nsökan gällande att han ”upprepade gånger” huggit mot offrets huvud och överkropp. Ett av huggen träffade alltså offrets underarm och skärskadan som uppstod var visserlige­n ytlig, men gärningen rubriceras ändå som försök till mord.

Åklagaren konstatera­r också att det fanns fara för att gärningen skulle fullbordas.

Direkt efter att offret träffades av knivhugget tog offret till flykten. Han sprang ifrån parken och tog sig själv till akutmottag­ningen på sjukhuset.

I förhören är det stundtals

” Åklagaren konstatera­r också att det fanns fara för att gärningen skulle fullbordas. som försök till mord.

oklart vad som triggade det brutala våldet, men att det varit fråga om uppgifter som spridits på sociala medier står klart. Och att det handlar om kränkande uppgifter. Offret har berättat om hot mot både honom själv och hans mamma.

Den åtalade 20-åringen berättar att offret spridit uppgifter som skadat honom och gör gällande att såväl offret, som de vänner han hade med sig som uppbacknin­g vid träffen i Gunillapar­ken, har kopplingar till kriminalit­et och att det till viss del förklarar hans försiktigh­etsåtgärd att beväpna sig.

Som alternativ till försök till mord yrkar åklagaren på att brottet ska rubriceras som grov misshandel och motiverar den rubricerin­gen med att ”brottet bör bedömas som grovt eftersom (den åtalades namn) visat särskild hänsynslös­het genom att använda knivvåld riktat mot huvudregio­nen och överkroppe­n på (offrets namn) samt då sådant våld beroende på träff är ett livsfarlig­t våld.”

Vid den kommande rättegånge­n kommer åklagaren att visa utdrag från chattlogga­r för att styrka den huvudsakli­ga anledninge­n till 20-åringens agg mot offret: att offret förmedlade kontaktupp­gift till 20-åringens flickvän till en annan tjej.

 ?? BILD: POLISEN ?? Knivskadan i underarmen rubriceras i första hand som försök till mord. Den uppstod när offret försökte avvärja attacken från den åtalade 20-åringen.
BILD: POLISEN Knivskadan i underarmen rubriceras i första hand som försök till mord. Den uppstod när offret försökte avvärja attacken från den åtalade 20-åringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden