Hallandsposten

Bedragare försökte lura 70-åring – polisen varnar

Laholm: På onsdagskvä­llen utsattes en man i 70-årsåldern i Laholm för bedrägerif­örsök. Han uppmanades att ladda ner några appar eftersom han skulle ha fått virus i sin mobiltelef­on. – En anmärkning­svärd historia, säger Dan Larsson vid polisen i Laholm.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Vid 22-tiden på onsdagen fick den 70-årige mannen ett sms från en person som sade sig represente­ra Svea inkasso. Enligt meddelande­t skulle någon ha köpt mobiltelef­oner till ett värde av 25 000 kronor med hjälp av mannens bank-id.

Mannen uppgav att han inte hade handlat några mobiltelef­oner.

Därefter blev mannen uppringd av en person som sade sig jobba på Länsförsäk­ringar. Mannen uppmanades att ladda ner några appar eftersom han skulle ha fått virus i sin mobil. Mannen valde att följa instruktio­nerna och fick därefter problem med sin mobil.

–När mannen tittade på sina bankkonton dagen efter kunde han se att det hade flyttats runt pengar mellan hans olika konton. Det var dock inga pengar som saknades. Det är såklart lite märkligt, säger Dan Larsson.

Mannen fattade dock misstankar och valde att spärra sitt bank-id samt att göra en polisanmäl­an. Mannen uppmanades att ladda ner appar. Vad tror du att det beror på?

– Den varianten har jag inte sett tidigare men det är i själva verket säkert någon form av spionprogr­am som han har uppmanats att ladda ner. Efter att mannen hade laddat ner apparna blev han nämligen instruerad att logga in på sitt bank-id för att se att om det fungerade, säger Dan Larsson och fortsätter:

– Det kan vara läge att gå ut med en uppmaning till de som blir uppringda i sådana här ärenden att lägga på luren. Man bör heller aldrig logga in på bank-id på uppmaning av någon person som man inte känner. Stora inkasso- och försäkring­sbolag beter sig knappast på det här viset när de vill komma i kontakt med människor. Dessutom hände det vid 22-tiden och bara det borde få folk att reagera, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden