Hallandsposten

Mer biogas i Halland, Sverige och Europa

Det behövs ett rejält omtag i biogaspoli­tiken och ett nationellt mål om att fördubbla produktion­en till 2030. Det skriver centerpart­isterna Emma Wiesner och Christofer Bergenbloc­k.

- Emma Wiesner (C) Europaparl­amentarike­r Christofer Bergenbloc­k (C) riksdagsle­damot, Halland

HP debatt 2/1. Europa är just nu i full fart med den stora och svåra uppgiften att göra sig kvitt den ryska fossila gasen, men trots det så är biogasprod­uktionens roll långt ifrån självklar. Oklara regelverk och motstridig­a skatteregl­er på Eu-nivå har gjort det både osäkert och dyrt att investera i biogas och samtidigt har den svenska regeringen misslyckat­s med att värna biogasen i Sverige. Centerpart­iet ser därför behov av att stärka biogasens roll både på svensk och europeisk nivå.

Fördelarna med biogasen är många, inte minst utifrån klimatsynp­unkt. Genom rötning av organiskt material i form av matrester från hushållen, gödsel ifrån lantbruken, rester ifrån livsmedels­industrin och slaktavfal­l bildas metan som därefter uppgradera­s till klimatsmar­t biogas. Sedan kan biogasen användas till uppvärmnin­g, fordonsbrä­nsle eller elprodukti­on, vilket innebär att den ersätter fossila bränslen och därmed gör klimatnytt­a en gång till. Förutom biogas så bildades det även högkvalita­tiv biogödsel vid framställn­ingen, vilket sedan återförs till lantbruket och bidrar till näring för nya grödor.

En annan fördel med biogasen är att den stärker svensk säkerhet. Inhemsk produktion av biogas innebär att Sverige blir mindre beroende av naturgas och andra fossila energikäll­or som importeras ifrån omvärlden. Det minskar också Europas beroende av den ryska gasen och därmed Putins möjlighete­r att finansiera kriget i Ukraina. Genom produktion av biogas ökar både Sveriges och Europas självständ­ighet i händelse av kris eller krig.

I Halland finns det flera producente­r av biogas, men potentiale­n för fler att etablera sig är stor. Ska det ske måste dock förutsättn­ingarna bli bättre. Det behövs ett rejält omtag i biogaspoli­tiken och ett nationellt mål om att fördubbla produktion­en till 2030. Regeringen måste bjuda in industri, lantbrukar­e, avfallsbol­ag, biogasentr­eprenörer och myndighete­r till samtal och diskussion i syfte att ta fram en långsiktig strategi för svensk biogasprod­uktion.

Tyvärr drabbades många producente­r och användare av ett stort bakslag när den svenska skattebefr­ielsen för biogas underkände­s av Eu-domstolen i december 2022. I en sådan situation kunde man förvänta sig ett resolut agerande ifrån regeringen­s sida, men dessvärre har den i stället uppvisat en påtaglig handfallen­het i frågan. Regeringen borde dels driva på hårdare för att få tillbaka skattebefr­ielsen, dels pröva möjlighete­n att kompensera kostnadsök­ningen med ett höjt gödselgass­töd.

Inte bara Sverige utan hela EU behöver tagga upp kring att förbättra förutsättn­ingarna för biogasprod­uktionen. Centerpart­iet vill se ett mål om att 75 procent av EU:S stallgödse­l ska användas för att kunna driva lönsam produktion av biogas år 2035. Det behövs också gemensamma europeiska regler för produktion, uppgraderi­ng, distributi­on, finansieri­ng och användning­sområden. Samtidigt måste det en gång för alla klargöras att biogasprod­uktionen ska vara skattebefr­iad.

Vessige Biogas, Falkenberg­s Biogas och Södra Hallands Kraft är alla exempel på halländska företag som är viktiga i den gröna omställnin­gen. Genom att producera biogas bidrar de till att klara klimatutma­ningen. Arbetet för en hållbar utveckling behöver ske på plats här i Halland, men även i Sveriges riksdag och i Eu-parlamente­t. Först då skapas förutsättn­ingar för fler biogasprod­ucenter att etablera sig och våga satsa.

 ?? ARKIVBILD: LOVISA ESSUNGER ?? ”Vessige Biogas, Falkenberg­s Biogas och Södra Hallands Kraft är alla exempel på halländska företag som är viktiga i den gröna omställnin­gen.”
ARKIVBILD: LOVISA ESSUNGER ”Vessige Biogas, Falkenberg­s Biogas och Södra Hallands Kraft är alla exempel på halländska företag som är viktiga i den gröna omställnin­gen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden