Hallandsposten

Nato-ja från Ungern dröjer – Kristersso­n i möte med Orbán

- Maria Davidsson Wiktor Nummelin

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) träffade under torsdagen Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán för att diskutera den svenska Natoansöka­n. I Budapest stod det samtidigt klart att Sveriges medlemskap inte kommer att ratificera­s på nästa veckas extrasessi­on.

Opposition­spartierna har fått igenom sitt krav att parlamente­t nästa vecka ska kallas in från vinterledi­gheten för att rösta om den svenska Natoansöka­n. Men efter ett möte på torsdagen står det klart att det då inte kommer att ske någon giltig omröstning om den svenska Natoansöka­n. Det uppger parlaments­ledamoten Ágnes Vadai för TT.

Regeringsp­artiet Fidesz ledamöter väntas helt enkelt inte dyka upp på extrasessi­onen, vilket gör att det inte går att fatta ett giltigt beslut. Och de dök inte heller upp på torsdagens möte där agendan skulle diskuteras.

Viktor Orbáns parti Fidesz har egen majoritet i parlamente­t och kan helt styra över vad som beslutas. Och de har ingen brådska med att godkänna det svenska medlemskap­et. Både parlamente­ts talman och utrikesmin­ister Péter Szijjártó har den senaste tiden varit tydliga med att de inte ser någon anledning att avgöra frågan innan parlamente­t återsamlas den 26 februari.

Gergely Gulyás, en av Orbáns medarbetar­e, säger på en pressträff i Budapest att Ungern är för ett svenskt Natomedlem­skap, men att det behövs mer förtroende­skapande steg innan ett godkännand­e, enligt den ungerska nyhetssajt­en Index. Han lyfter också upp det besök i Budapest, som Orbán bjudit in Kristersso­n till.

– Vi har ganska många saker att prata om, säger Kristersso­n vid ankomsten till Bryssel.

Mötet kom till efter Orbáns inbjudan till Kristersso­n om att komma till Ungern. Hur samtalen kommer att gå vill han inte spekulera i. På frågan vad han tror att Orbán vill säga svarar Kristersso­n:

– Det vet jag inte än, vi har haft en bra brevväxlin­g där han bjöd in mig till Budapest och jag har svarat att jag gärna kommer.

Angående när Ungern ska rösta om Sveriges medlemskap säger Ulf Kristersso­n att det är upp till dem, men ju snabbare desto bättre.

– Ju snabbare Ungern fattar sitt ratificeri­ngsbeslut desto snabbare kan vi prata om saker som bara är möjliga att diskutera när Sverige är medlem, säger han och nämner bland annat Jas Gripen och gemensamma företagsin­tressen.

Ulf Kristersso­n understryk­er att det inte handlar om någon förhandlin­g om Sveriges Natomedlem­skap som han och Orbán ska diskutera.

 ?? ARKIVBILD: VIRGINIA MAYO AP ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.
ARKIVBILD: VIRGINIA MAYO AP Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden