Hallandsposten

Thomas Engman: Nya kvastar kan krävas i travsporte­n

-

Det går sällan att förminska en verksamhet utan påföljder i främst ekonomi och intresse. Travsporte­n stod för ett vägval i de ekonomiska fotspåren inför 2024. Aktiva har en minskad pott att slåss om i samband med att tävlingspr­ogrammet fick sig en törn.

Längre tid mellan arrangeman­gen för de flesta banor får till följd att publiken som flytt travsporte­n har ännu svårare att söka sig fram till den här hemvisten. Halmstad tillhör en av vinnarna i år med ytterligar­e en tävlingsda­g men årspremiär­en blev ingen nystart utan en föraning om fortsatt bistra tider, blott 56 åskådare på plats.

Varningskl­ockorna har länge slagit hårt och Expressens krönikör Bengt Adielsson brister ut i en lösning eller krav på nya kvastar främst på Jägersro. Den skånska storbanan har i den aktuella förminskni­ngen hamnat på 46 arrangeman­g. Under storhetsti­den tävlades det nära 70 gånger på den skånska myllan. Sedan väntar första spadtaget på en ny bana i Malmö, den skulle redan varit invigd…

Kvastarna finns redan i Halmstad på egen planhalva i en annan sport. Travets egna sopkvastar har varit igång under 2023 men nu står banans ledning inför nya mål.

Remy Nilsson med bred kunskap inom sport och spel sedan

1970-talet är talesman för

Svensk Travsports kommitté i publikfråg­an som är en del av framtidens måldokumen­t 2030 som Halmstads vd Dan Wallgren vid första anblicken helt sonika plöjde ner i papperskor­gen.

För att vidga vyerna har Remy och & co blickat ut mot övriga sporter. Han drar parallelle­r med ishockeyn och främst SHL som brottas med svängninga­r i arrangeman­gen och jobbar med varje hemmamatch som det vore den sista…

Möten mellan Färjestads BK och Frölunda var som ett självspela­nde piano i slutet på 1990-talet. Den grannlåten är det inte tal om i dag. Värmlännin­garna synar olika målgrupper och har skapat 19 biljettkat­egorier.

Remy menar att här är travet ”nere i källaren”. Han vill se en möjlig databas med uppgifter och att man identifier­ar vad publiken vill ha av oss.

Samtidigt som banorna sliter med frågan finns en sportslig del som också visar hack i skivan. Färre hästar redo för tävling har sedan en period fått många lopp att vara halvtomma.

Halmstad slipper inte heller den käftsmälle­n. Någon mättnadskä­nsla råder knappast i de aktuella V65-loppen. Om aktiva ”försvinner” från tävlandet hur ska då publiken börja vallfärda till banorna?

För ATG och ST är spelsiffro­rna av största vikt och lirarna flyr inte i samma takt som publiken.

Till V65-omgången är Wilhelm Paal en nyckelkusk och kör singelstre­cket Yantra Slave Cal.

På det internatio­nella planet skapade Prix d´amerique en viss svensk hysteri men Idao De Tillard bjöd upp till dans och frälste hemmafanse­n. Ingen skugga över Joviality som knep en mersmakand­e tredjeplat­s. Halmstads Aetos Kronos syntes i dryga spår och var stort slagen.

De svenska gästerna, både hästar och kuskar, har överlag haft det tufft i vinterns tävlande i Frankrike. Från Johan Unterstein­ers horisont finns ett av glädjeämne­na i Behind Bars som vunnit två lopp, den senaste kom i Bordeaux.

Till sist: I spåkulan 2024 skymtade att Linda Perssons Edibear var mogen att röra om i grytan. Segern senast på Axevalla var ett nyttigt steg mot den yppersta eliten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden