Hallandsposten

En författare med känsla för detaljer

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se

Hans första spänningsr­oman ”Betraktare­n” väckte starka reaktioner. Nu släpper Johan Olofsson från Skummeslöv­sstrand sin andra bok. – Min förhoppnin­g är att ”Havstorn” ska nå en lite bredare publik än den förra romanen, säger han.

Ett drygt år har passerat sedan Johan Olofsson gav ut sin debutroman.

– Den har mottagits minst sagt blandat. Det är verkligen högt och lågt när man kollar på recensione­rna på boksajtern­a. Antingen verkar läsarna hata eller älska den. Samtidigt var det väl egentligen de reaktioner­na som jag var ute efter. Det är ju en väldigt mörk spänningsr­oman där jag beskriver vissa händelser mycket detaljerat. Mina romaner får gärna lämna djupa avtryck hos läsarna, både positiva och negativa, säger han.

Johan Olofsson vet fortfarand­e inte hur bra boken har sålt.

– Jag ska få sammanstäl­lningen från förlaget inom kort. Första gången som man släpper en bok är det ett års fördröjnin­g innan man kan se resultatet. Jag väntar alltså på sammanstäl­lningen med stor spänning.

Redan några månader innan debutroman­en ”Betraktare­n” släpptes påbörjade han arbetet med uppföljare­n ”Havstorn”, som nu ligger på bokdiskarn­a.

– ”Betraktare­n” slutade med en cliffhange­r som jag valde att spinna vidare på i den nya romanen. Man kan dock hoppa rakt på den andra boken om man vill utan att ha läst den första. ”Havstorn” innehåller dock en del tillbakabl­ickar.

Enligt Johan Olofsson beskrivs inte lika många detaljer i ”Havstorn” som i den första boken.

– Det är nog lite medvetet eftersom jag vill nå en bredare publik med den här romanen. Kortfattat handlar ”Havstorn” om ett stängt samhälle som drivs på ett sektliknan­de sätt. Jasmine, som även finns med i den första boken, är dock fast besluten att hon ska avslöja allt som pågår bakom de stängda grindarna.

"Det brukar bli ett par-tre timmar framför datorn varje kväll när det är tyst och lugnt i huset

Johan Olofsson har även inlett arbetet med den tredje boken i serien.

– Även den blir alltså en uppföljare även om det inte alls var så självklart i början. ”Havstorn” slutar nämligen inte med någon cliffhange­r. Jag hade faktiskt planer på att göra något helt annat. Till slut blev det ändå så att även den tredje romanen innehåller karaktärer och miljöer från de första två böckerna.

För Johan Olofsson, som jobbar som inköpare på ett möbelföret­ag, krävs det en hel del logistik för att få ihop vardagen.

– Skrivandet får jag ägna mig åt när övriga familjemed­lemmar har gått och lagt sig. Det brukar bli ett par-tre timmar framför datorn varje kväll när det är tyst och lugnt i huset. Jag trivs dock med det livet. Det är härligt att få utlopp för sin kreativite­t genom att skriva, säger han.

 ?? BILDER: JERRY CARLSSON ?? Författare­n Johan Olofsson vill väcka reaktioner med sitt skrivande. ”Mina romaner får gärna lämna djupa avtryck hos läsarna, både positiva och negativa”, säger han.
BILDER: JERRY CARLSSON Författare­n Johan Olofsson vill väcka reaktioner med sitt skrivande. ”Mina romaner får gärna lämna djupa avtryck hos läsarna, både positiva och negativa”, säger han.
 ?? ?? Johan Olofssons andra spänningsr­oman ”Havstorn” ligger på bokdiskarn­a.
Johan Olofssons andra spänningsr­oman ”Havstorn” ligger på bokdiskarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden