Hallandsposten

Litteratur­stödet minskar med drygt en miljon

Svenska Förläggare­föreningen larmar om att litteratur­stödet i år försvagas när det egentligen behöver stärkas. Kulturråde­t, som delar ut det för förlagsbra­nschen viktiga stödet, menar dock att det rör sig om ett missförstå­nd.

- Viktor Andersson TT

Svenska Förläggare­föreningen gick nyligen ut i en debattarti­kel och larmade om stora nedskärnin­gar i litteratur­stödet (DN 26/1).

Men att stödet under 2024 krymper med närmare 16,5 procent jämfört med i fjol stämmer inte, menar Kulturråde­ts generaldir­ektör Kajsa Ravin.

– Jag blev faktiskt väldigt förvånad över debattarti­keln och ska höra av mig till Förläggare­föreningen och förklara missförstå­ndet, säger hon.

På papperet ser stödet ut att minska från 48,3 miljoner till 40,4 miljoner kronor. Men i verklighet­en är minskninge­n inte lika stor.

– Anslag till stödet fördelas över två år. Utfallet för 2023 blev högre än budget, vilket gör att budgeten för 2024 ser ut att bli betydligt mindre.

Kort sagt lånade man 2023 pengar från sig själva i framtiden, vilket nu blir synligt.

Stödet minskar dock jämfört med i fjol, men bara drygt en miljon. Orsaken är det generella sparkrav på 1 procent som i princip alla statliga myndighete­r har på sig från regeringen under budgetåret 2024.

– Jag förstår oron. Men jag vill poängtera att satsningar­na som regeringen gör på barn och ungas läsning kan komma förlagen till gagn, säger Kajsa Ravin.

Litteratur­stödet är ett statligt efterhands­stöd och kan sökas av alla förlag. De kan söka och få stöd för nyutgivna titlar och för utgivning av klassiker. Årligen beviljas ungefär 40 procent av alla ansökninga­r som kommer in.

Förläggare­föreningen understryk­er i sin debattarti­kel att stödet är oerhört viktigt både för mångfalden av förlag på marknaden och för bredden i utgivninge­n. Kajsa Ravin håller med debattörer­na om den saken.

– Absolut, det är helt nödvändigt för mångfalden och mångfalden behövs, inte minst när man ska satsa på barn och ungas läsning, säger hon.

Ytterligar­e ett orosmoln för förlagsbra­nschen är den utredning av litteratur­stödet som nyligen presentera­des. Uppdraget var att utifrån digitalise­ringen titta på hur ett teknikneut­ralt stöd kan se ut.

– Det är svårt att säga vad digitalise­ring på sikt kommer att betyda för branschen. Men vi har sett ett behov av att ställa frågan om huruvida stödet är optimalt utifrån hur förutsättn­ingarna ser ut i dag, säger Kajsa Ravin.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Kulturråde­ts generaldir­ektör Kajsa Ravin vill lugna Svenska Förläggare­föreningen. Minskninge­n av det för förlagen viktiga litteratur­stödet är inte lika stort som det ser ut på papperet.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Kulturråde­ts generaldir­ektör Kajsa Ravin vill lugna Svenska Förläggare­föreningen. Minskninge­n av det för förlagen viktiga litteratur­stödet är inte lika stort som det ser ut på papperet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden